V Šentilju v Slovenskih goricah je brezčasna kavarna, ki preseneti s premišljenim in estetsko dovršenim interierjem. Kavarna Kofetarca na 240 m2 združuje družinsko zgodbo preteklosti, toplino izbranih materialov in razigranih pastelnih tonov.

Interier kavarne Kofetarca v treh etažah odraža večplastno zgodbo in skrbno načrtovano zasnovo. LUX-A arhitekturni biro je po željah naročnika oblikoval lokal, ki odkriva domačnost in eleganco hkrati. Gre za projekt, ki je pod taktirko arhitektke Tamare Črnko letos prejel tudi mednarodno nagrado BIG SEE.

Ko se sprehodimo po kavarni, se nam postopoma odkriva koncept svežine barv, lesenih not in temnih kovinskih detajlov, ki so poenoteni v vseh etažah. Od idejne zasnove do končne izvedbe so arhitekti sledili naravnim toplim tonom, lesu, kovinskim detajlom ter pastelnim odtenkom modre, zelene in nevtralne bež barve, ki zaokrožijo toplino prostora. Ta izbrana paleta barv ustvarja prijetno in sproščeno vzdušje ter zagotavlja harmonijo med prostori.

Ime Kofetarca so izbrali lastniki, saj so želeli ohraniti spomin na babico in prababico, ki sta bili tamkajšnji lokalni ikoni in sta z dobrotami razveseljevali sokrajane. Svetel in topel ambient, v katerem se gostje radi zadržujejo in tudi vračajo, razkriva prav to. »V pritličju in nadstropju smo z različnim nizanjem opreme ustvarili manjše ambientalne kotičke, ki ustvarjajo prijetno ozračje in se v vsaki etaži preselijo tudi v zunanje prostore dveh teras,« razlaga arhitektka Tamara Črnko. Rdeča nit zasnove je razvidna tudi na terasnih prostorih, kjer se nadaljuje niz barvne opreme in kovinskih detajlov.

Tla kavarne v spodnjih dveh etažah so iz ploščic v optiki terazza, v galeriji pa se tlak spremeni v vinil v imitaciji hrasta. Stene in stropi kavarne so obloženi z lesenimi hrastovimi letvicami, ki ustvarjajo učinkovit vizualni učinek ter dodajajo igro svetlobe in senc. Točilni pult kombinira različna materiala: ploščice in imitacijo hrastovega lesa. Police za kozarce so izdelane v zlati barvi, kar prinaša pridih razkošja in dodatno poudari estetski izgled. Zlati kovinski elementi ritmiko nadaljujejo tudi na ogrodju kavarniških stolov in vseh armatur.

»Sodobno oblikovanje z lesenimi in temnimi kovinskimi poudarki prostoru doda novo dimenzijo,« razkrijejo arhitekti, ki so višino 2-etažnega prostora dinamično poudarili z galerijo in obešanimi svetili, ki spominjajo na retro luči, ki so nekoč visele v starih slovenskih kuhinjah. Kot bi sedeli v babičini dnevni sobi.

V kletnih prostorih so toaletni prostori, ki so ločeni od glavnega dogajanja. Tudi tlak se tu nadaljuje s terazzem, stene pa s pastelnimi odtenki modre in bakreno rožnate. Da optično še povečajo manjša prostora, pa tukaj presenetijo z nekaj več beline kot v zgornjih nadstropjih. Reliefne stenske ploščice v metro slogu pa brezčasnost še poudarijo.

Osrednje kovinsko stopnišče je prašno barvano v antracitni barvi. Nastopne ploskve stopnic so položene z antracitnimi vinilnimi ploščami, kar zagotavlja trpežnost in sodoben videz hkrati. Ograja zunanje terase in notranjega stopnišča pa je iz perforirane pločevine ravno tako v antracitni barvi. Ambient dopolnijo še rastline in zelene slike iz pravega mahu.

V tej brezčasni harmoniji se zazna tudi poslanstvo naročnikov. »Kava ni le napitek … Je doživetje. Potovanje.« so zapisali lastniki, ki se spominjajo popoldnevov ob babičinih piškotih in kavi. Takšno popotovanje po brezčasnosti in zgodbah se začuti v Kofetarci s pridihom sodobnega duha še dandanes.

Arhitekturni biro: LUX-A arhitekturni biro

Fotografije: Andraž Kramberger