Med 5. in 7. oktobrom je v prestolnici potekal Teden oblikovanja, ki je v ospredje postavil inovativne ideje slovenskih in tujih industrijskih in modnih oblikovalcev. Dogodek vsako leto spodbuja javno razpravo o pomenu oblikovanja za družbo, saj je oblikovalska vrednost izdelka vse prepogosto spregledana.

Dogodek, do zdaj znan kot Mesec oblikovanja, ki poteka pod taktirko Zavoda BIG, je letos doživel temeljito preobrazbo. Postal je še bolj javen, bolj svetovljanski. Sejemsko-razstavna prireditev je bila tokrat bolj namenjena izmenjavi novih oblikovalskih zgodb z občinstvom, željnim dobrega oblikovanja. Željnim inovacij. Doživetij. Teden oblikovanja je v Ljubljano privabil vrsto slovenskih, pa tudi tujih oblikovalcev ter ljubiteljev estetike in vsega lepega. Inovativnega.

Festival, namenjen dobremu oblikovanju, tako ni več potekal skozi celoten oktober, temveč je bilo dogajanje skoncentrirano med 5. in 7. oktobrom. V treh dneh so obiskovalce razvajali z oblikovalsko konferenco in sejemskim formatom Dizajn v mestu, kot vsako leto pa so podelili tudi nagrade. Posamezni industrijski in modni oblikovalci so se predstavili v t. i. urbanih bivakih, ki so bili postavljeni na treh stičiščih v starem mestnem jedru Ljubljane.

Ena od točk, ki smo jih v sklopu Tedna oblikovanja obiskali, je bil tudi razstavni prostor znamke Vertigo Bird v sodelovanju s studiem DUXA interier. V veličastnem interierju staromeščanske hiše so bila razstavljena sodobna in večkrat nagrajena svetila znamke Vertigo Bird, ki so subtilno osvetljevala prostor. »Z obiskom smo bili nadvse zadovoljni, še bolj pa smo bili zadovoljni z odzivom obiskovalcev. Med njimi je bilo tudi veliko gostov iz tujine,« je povedal Mihael Potočnik, predstavnik znamke, ki se je uveljavila tako ob sodelovanju s slovenskimi kot tudi tujimi oblikovalci.

Nagrajeni interierji in arhitektura

V okviru Tedna oblikovanja so podelili tudi nagrade BIG SEE za oblikovalsko odličnost v jugovzhodni Evropi v kategorijah oblikovanja interierja (zasebni in javni) ter perspektivnega oblikovanja (arhitektura, industrijsko oblikovanje, modno oblikovanje). Nagrade za javni interier so prejeli štirje projekti: Odprta knjižnica v ljubljanski osnovni šoli Vič (Matjaž Bolčina, Ernest Milčinovič, Jan Žonta; ARP studio), vrtec Pedenjped – enota Učenjak (arhitektura Navor in OD-DO arhitektura, avtorji Denis Rovan, Aleš Žmavc, Matic Škarabot, Lev Rahovsky Šuligoj, Vesna Draksler; Fabrikat, notranje oblikovanje Nina Vidić Ivančič; MISMO, arhitekturni kolektiv, krajinska arhitektura Lara Gligić; Krajinaje), hotel April1550 (avtorica interierja in notranje opreme: Tatjana Kerčmar, avtor arhitekture: P PLUS arhitekti; Primož Boršič) in interier hiše 1797 v zaščitenem urbanističnem jedru Doba, ki smo jo predstavili tudi v naši oddaji (avtorica Mateja Panter).

Nagrajena zasebna interierja sta projekt prenove hiše Novi trg (Jan Šimnovec), pri čemer je arhitektu pri izvedbi vetrolova uspelo ohraniti stara vrata, in stanovanje Dom na Ilirski (Manica Lavrenčič), ki je primer dobre prakse svobodnejšega gibanja po prostoru.

Oblikovalske nagrade za leto 2023

Nagrado za oblikovanje leta je prejelo kar 13 nagrajencev:  GEM elektromotor v kolesu G1.X (oblikovanje Studio Miklavc; Silva Vitez, Marko Ježek, Jure Miklavc); vgradni kuhinjski aparati Hisense serije Hi8 (oblikovanje: Matevž Popič, Tomislav Krašovec, Denis Tomazin, Paolo Perini, Urša Kovačič); XO DFNDR 9 Crossover (oblikovanje: J&J Design); TITAN 53/40 PREMIUM (oblikovanje Ernest Bevc); oblikovanje celotnega sistema za navtične elektromotorje (oblikovanje Kreatif Design); Alpina PRO (oblikovanje Studio Miklavc: Andrej Šenk, Jure Miklavc in Alpina in-house design; Robert Križnar), stojalo Harmony (oblikovanje Tadej Juran). Nagrade za oblikovanje leta pa sta prejeli tudi Trajnostna kapsula za poslednjo pot (oblikovanje: Katjuša Kranjc in Rok Kuhar; Raketa), ki s svojimi vrisanimi koncentričnimi krogi asociira na drevesne letnice, in postrežna steklenica RE water (oblikovanje: Gašper Puhan; JRE-Slovenija, Tanja Mudrinič; Design Studio Hrastnik186o), ki ozavešča o pomenu pitne vode v fine dinning restavracijah.

Z izjemno minimalistično zunanjostjo in trajnostno naravnanostjo je komisijo navdušila Tiny mobilna hišica (Adria Dom, d. o. o., Isabella Piluscio), oblikovalskih nagrad pa so se razveselili tudi v podjetju Elan: Elan Impression 43 (oblikovanje Elan R&D, Pininfarina in Humphreys Yacht Design) in serija smuči Primetime (oblikovanje: Elan in Kiska).

Fotografije: Tadej Bolta, Ana Skobe