Na Zavodu Big so odprli že petnajsti Mesec oblikovanja Ljubljana, ki letos pod naslovom 'Napredek' poudarja vključevanje kreativnih industrij v področje lesarstva in turizma.

Od 17. oktobra pa do 17. novembra lahko v bivši tiskarni Mladinske knjige na Dunajski cesti 123 obiščete ljubljanski Mesec oblikovanja. Festival je že petnajsto leto zapored prizorišče številnih razstav in dogodkov, strnjenih v tri osrednje tematike – Napredek (pretekli nagrajenci v kategorijah Oblikovanje leta in Perspektivni bodo predstavili svoj kreativni razvoj), Turizem (raziskovanje razvoja turističnih produktov in spodbujanje medsektorskega povezovanja) ter Les (razstava Lesena ikona bo predstavila lesene oblikovalske produkte slovenskih avtorjev, Festival Lesena ikona pa bo nudil platformo za povezovanje in izmenjavo idej). 

Kot vsako leto bo na ogled tudi kurirana razstava oblikovalskih presežkov z vsega sveta, Znamke in znamenja, katere osrednja tema je letos “Igrače za majhne in velike otroke”.

Program dogodkov je dosegljiv na uradni spletni strani Meseca oblikovanja

Kompaktne rešitve in metaforični interierji

Na otvoritvi Meseca oblikovanja sta strokovni žiriji podelili tudi nagrade in priznanja petim presežnim projektom na področju interierja in oblikovanja.

Nagrado Oblikovanje leta so prejele zložljive smuči Ibex 84 Tactix (Gigodesign in Elan), ki “pomenijo inovativen, tehnološko in oblikovalsko dovršen ter uporabniku prijazen izdelek.” Lažji transport pa ni edina prednost inovativnih smuči – omogočajo tudi večjo okretnosti pri zahtevnih podvigih, potrebno trdnost ob obtežitvi in še boljše pogoje smučanja. 

Častno priznanje prejme Mobilna gokart proga (Simetrija in Ensol 360), ki jo je moč zložiti v en sam transportni kontejner, posebno priznanje pa podjetje Gorenje, ki vztrajno uveljavlja visokokakovostno oblikovanje na področju bele tehnike.

Nagrado Zasebni interier leta je prejelo stanovanje “Proti soncu” (Superform), ki “navdušuje zaradi svojih izčiščenih in jasnih konceptualnih potez.” Celoten interier podstrešnega stanovanja namreč poudarja odprtost in magičnost: je prostor, “kjer si zdi, da od tod do nebes ni daleč.”

Nagrada Javni interier leta pa je šla v roke Fakulteti za arhitekturo in biroju SADAR+VUGA za prenovo osrednje avle Banke Slovenije, kjer metaforični kovanec – velk lestenec v zlati in srebrni barvi – lebdi nad protokolarnim prostorom, obkrožajo pa ga neformalni prostori za delo, druženje in izobraževanje. 

V finalni izbor se je uvrstil tudi projekt “Ko stara garaža postane udoben dom” ekipe Celovito, predstavljen tudi v oddaji Ambienti.

Nagrado Brezčasno Slovensko oblikovanje je za svoj nakit prejela Miša Jelnikar, ki že “od konca šestdesetih let upravičeno velja za prvo damo naše ustvarjalnosti na področju nakita.”

Fotografije: arhiv avtorjev