Iskanje prvega stanovanja je lahko za mlado družino precej stresno početje, kot tudi za njihove starše, ki jim pri tem finančno ali kako drugače pomagajo.

Cene novih nepremičnin so pogosto nerazumno visoke, na drugi strani pa vemo za veliko starejših in predimenzioniranih, ki že dolga leta ostajajo (napol) prazne. Z dobro idejo in premišljenim načrtovanjem pa lahko v prijetno bivališče spremenimo na videz še tako neobičajen prostor.

Tokrat predstavljamo primer, kako si je mlada družina ustvarila dom kar v nekdanji očetovi garaži za avtodom. Med ekipo Celovito in bodočima lastnikoma je prišlo do prave sinergije in tako je nastal dom, na katerega so ponosni oboji.

Pri načrtovanju so izhajali predvsem iz tega, da je treba izkoristiti potencial prostora: višino stropa in velike odprtine za okna oziroma vrata. S premišljenimi rešitvami so dosegli, da se bodo prostori skozi čas prilagajali odraščanju otrok. Visok strop in garažno-industrijski videz sta narekovala tudi končno podobo stanovanjskega interierja, ki spominja na loft. Ohranili so nekatere »garažne« elemente, kakršna sta recimo betonski strop in steber v osrednjem dnevnem prostoru. Izbrani videz poudarjajo tudi materiali in elementi, kot so kovinske lestve in ročaji za lažji dostop do podesta v dnevnem prostoru, dekorativni beton (microtopping) na tleh predprostora in kopalnice ter svetila in vidne električne napeljave. Nadometne električne inštalacije so omogočile, da je betonski strop ostal nedotaknjen, saj ni bilo treba dolbsti utorov, črni tekstilni kabli pa ustvarijo videz, zaradi katerega se pogled rad ustavi na stropu. V spalnici so nad posteljo iz njih ustvarili zanimiv in igriv vzorec, ki ga lastnika lahko glede na trenutni navdih tudi spreminjata.

Na dobrih osemdesetih kvadratnih metrih površine je nastal prostoren dnevni prostor s kuhinjo, jedilnico, televizijskim kotičkom in podestom, ki lahko rabi za umik na samo ali pa za igro otrok. Takoj ob vhodu, pod podestom, je delovni kotiček. Otroški sobi sta sicer majhni, vendar so po zaslugi višine prostora otrokoma zagotovili vse potrebne elemente. Čeprav so v sobah tipske omare, je izkoriščen vsak kotiček in tako sta sobi pridobili še več shranjevalnih površin.

Nižji strop je le v spalnici in kopalnici, saj je bila v tem delu včasih kotlovnica, ki so jo prestavili v sosednji prostor. Da ne bi izgubili še dodatnih centimetrov višine, je ta del izoliran s posebno tankoslojno izolacijo.

Tudi v teh prostorih so vztrajali pri industrijskem videzu. Kopalnica je narejena v kombinaciji dekorativnega betona in naravnega lesa, v spalnici pa so, kot je bilo že omenjeno, namenoma poudarili električno napeljavo.

Zasnova: Celovito

Fotografije: Jure Judež

Besedilo: Valentina Vovk