Slovenska kreativa na milanskem tednu oblikovanja predstavlja 27 produktov in serij slovenskega oblikovanja.

Od zof do preprog, stojal za vina in dežnike, svetil in keramike: vse to slovenski oblikovalci te dni predstavljajo na enem najbolj prestižnih oblikovalskih tednov v Evropi in svetu. Center za kreativnost je na skupinski razstavi Ventura Future, ki kot eden satelitskih razstav sicer največjega evropskega pohištvenega sejma, Salone del Mobile, zbral privlačen nabor pohištva in dodatkov za dom iz najnovejše produkcije slovenskih oblikovalcev in neodvisnih proizvajalcev pohištva.

Pod sloganom We’re Open! so zbrali produkte, izdelane iz kvalitetnih slovenskih materialov. Predstavljajo oblikovanje za užitek in za življenje, oblikovanje, ki je vredno svojega nakupa.

We’re Open! je poln kontrastov in kontradistinkcij: je oblikovanje, ki pluje in sidra, ki je kompleksno in pragmatično, čutno in zabavno, resno igrivo, visokotehnološko in popolnoma naravo, glasno in ponosno, pa hkrati mehko in subtilno. Je hkrati poklon preteklosti in prihodnosti – kar ga umesti v sodobno sedanjost,” zapiše kustosinja razstave, arhitektka Mika Cimolini.

Vrhunsko in izbrano

Zofa Ve je modularna zofa, ki omogoča različne prostorske sestave in poljubno nastavitev hrbtnega naslona. Ime Ve je izpeljano iz imena Venezia (Benetke), mesta, ki leži na pilotih, tako kot zofa počiva na prefinjeni mreži nog, ki podpira strukturni sestav, zaradi katerega je tako posebna. Oblikovanje: Studio Primož Jeza, proizvajalec: Donar

S Helgo je biro SADAR+VUGA želel oblikovati modularni element, ki bo obenem edinstven kos pohištva za hrambo in prezentacijo vina. Osnovni element modularne strukture je narejen iz glazirane keramične opeke, ki spominja na lončene peči, znane v večjem delu Evrope. Stojalo za vino Helga je mogoče sestaviti v različne oblike in velikosti: uporabno je kot manjša, samostoječa enota z moduli, ki jih povezuje palično ogrodje, ali pa kot večja stenska površina ali predelna stena in pohištveni element.

Svetilo Carbon Light iz kolekcije Tokio je visokozmogljiva modularna viseča luč z najnovejšo LED-tehnologijo in peresno lahkim karbonskim ogrodjem, ki povezuje učinkovite LED-reflektorje. Za še večjo učinkovitost in privlačnost poskrbi prilagodljiva oblika s poljubnim številom LED-enot, ki omogoča optimalno svetilnost v vseh pogojih. Oblikovanje: Asobi

Vitki profil svetila Vitka nosi močan vir svetlobe, ki ga je moč zatemniti in nadzorovati s pomočjo naprednega elektronskega senzornega sistema, ki zagotavlja optimalno svetlobo. »Fizični elementi kolekcije svetil Vitka so oblikovani tako, da naredijo močan grafični vtis, tudi ko je luč ugasnjena,« pravi Janez Mesarič, oblikovalec. Proizvaja Intra Lighting.

Oblikovalec Andraž Šapec je navdih za stol Collodi našel v Ostržku, slavnem junaku iz pravljice Carla Collodija, ki pripoveduje zgodbo o preobrazbi lesene lutke v dečka. Oblikovalčev namen je bil ustvariti nekaj živahnega in živega, kos pohištva, ki bi prostor napolnil z dušo in energijo. Zato Collodi ni le topel, vabljiv in udoben, ne glede na obliko ali velikost uporabnika, pač pa je tudi izdelan iz materialov, ki jih je mogoče v celoti reciklirati. Proizvaja Donar.

Pikka je slovenska blagovna znamka, proizvodna linija arhitekturnega studia Raketa, ki sta jo ustanovila arhitekta Katjuša Kranjc in Rok Kuhar. Prvi v seriji blagovne znamke Pikka je družina Circulum, polička za odlaganje pomembnih stvari, izdelana v treh linijah in neskončno veliko kombinacijah – v marmorju, orehovini ali usnju – se dopolnjuje z različno obdelano kovino – kromirano, bakreno ali pozlačeno. Avtor: RAKETA, proizvajalec: Pikka.

Vse izdelke, predstavljene na razstavi, si lahko ogledate v spodnji galeriji oziroma kar v Milanu, na Via Bergognone 34, vse do 14. aprila.

Več: Center za kreativnost

Fotografije: Klemen Ilovar, Tilen Sepič, Janez Klenovšek / Center za kreativnost