Na robu vasi pri Murski Soboti je mlada družina kupila kar 3000 m2 veliko parcelo z idealnimi robnimi pogoji: parcela je končna v nizu naselja, obdana s poljem na jugu, jaso na vzhodu in svetlim akacijevim gozdom na severu.

Na zelo veliki parceli se lahko arhitektura nekoliko razbohoti: družina se je skupaj z arhitektom Andrejem Kalamarjem odločila za pritlično hišo z večimi zunanjimi ambienti, ki ustvarjajo različne pogoje za delo, užitek in igro na prostem.

“Poleg velikosti parcele je bila pri odločitvi o kompoziciji ključna pripravljenost prebivalcev hiše, da svoje bivalno okolje odprejo na odprta polja in da dovolijo srnam, da kdaj pa kdaj pokukajo v njihove spalnice,” pove arhitekt. Hišo je namreč zasnoval v kačasti zasnovi tako, da njena notranja logika sledi naravnim pogojem okoli parcele: gozd na severu nudi zavetje mirnejšim spalnicam, medtem ko se dnevni prostori brezkompromisno odpirajo na južni travnik. “Oba ambienta se srečata v dnevnem bivalnem prostoru, tu se združita obe energiji – spokoj hladnega gozda in toplina travnika.”

Hiša je trak, na katerega so nanizane funkcije v najbolj pričakovanem vrsten redu: vhodna pergola kot reinterpreacija koruznjaka tvori okvir, skozi katerega vstopamo v življenje družine; tukaj se začenja njihov dom. Mimo servisnih prostorov se sprehodimo v velik dnevni in delovni prostor; sledi zavoj na sever v velik garderobni hodnik, ki služi kot foyer za spalne in sanitarne prostore.

Spalnice od divje narave loči mentalna bariera – arkadni hodnik, na jug pa se hiša popolnoma odpre in skoraj vse leto lovi toplino sonca.

Hiša ima vgrajene pasivne in aktivne sisteme energetike, katere tekoči stroški so pričakovano zelo nizki. “Investitor ima veselje s preverjanjem fizikalnih odzivov hiše na različne zunanje in notranje vplive, tako da nam na nek način vsem služi kot laboratorij gradbene fizike in energetskih sistemov,” še pove arhitekt.

Arhitektura: Andrej Kalamar, Studio Kalamar

Fotografije: Miran Kambič