Kuhinja se hitreje obrabi kot drugi prostori doma. Visoke temperature, voda, (agresivna) čistila in številni madeži na njej prej ali slej pustijo sled. Odkrijte, kako preobraziti staro kuhinjo z ekonomičnimi rešitvami, ki jih lahko v enem popoldnevu izvedete tudi sami.

Zamenjajte ličnice: najprej se po navadi obrabijo ličnice, vodila in odmične spone. Že samo njihova zamenjava bo popolnoma preobrazila tako funkcionalni kot estetski vidik vaše kuhinje. Zamenjajte ličnice intenzivnih barv s takšnimi bolj umirjenimi, profilirane z ravnimi, ličnice z ročaji z brezročajnimi (ali obratno!). Razlika bo neverjetna!

Vir: Lottocento

Nova delovna površina: z vidika higiene je smiselno, da se delovni pult vsaj enkrat v življenjski dobi kuhinje zamenja. Izbire je ogromno ‒ od velikoformatne keramike, prek masivnega lesa pa do ultrapasa ‒ gotovo boste našli pult, ki bo zadovoljil vaše želje in hkrati ne posegel pregloboko v družinski proračun.

Zamenjajte kuhinjsko ozadje: kuhinjsko ozadje, ki ga je težko čistiti ali ki nadvlada nad celotno kuhinjo (majhne ploščice oker barve iz 80. let, na primer), lahko hitro in preprosto zamenjate. Če ne želite razbijati ploščic, preprosto naročite kuhinjsko ozadje iz ultrapasa in ga fiksirajte direktno na staro (a dobro očiščeno!) oblogo.

Vir: Wood Works Brighton
Vir: Wood Works Brighton

Zamenjajte tlak: podobno kot stenska tudi talna obloga včasih prevlada nad prostorom. Lahko jo preprosto prekrijete, na primer z vinilno talno oblogo, ki je zaradi svoje vodoodpornosti odlična izbira za kuhinje. Med raznoliko paleto dekorjev boste z lahkoto našli tistega, ki ustreza vašemu slogu.

Skrivnost je v detajlih: zamenjajte ročaje, svetila, kuhinjsko armaturo, tudi korito, če je potrebno! Tako boste lahko izboljšali funkcionalnost kuhinje, hkrati pa popravili kakšne ‘kikse’, ki ste jih zagrešili pri izbiri detajlov.

Vir: ZERICA

Prepleskajte: včasih je potrebno zelo malo, da prostor drastično spremenimo. Ena od najcenejših rešitev za preobrazbo prostora je pleskanje. Izberite barvo, ki v vas vzbudi pozitivne občutke ‒ pa naj bo to sončno rumena ali gozdno zelena. Le pazite, da se bo ton ujemal s preostalimi barvami v vaši kuhinji!

Tapeta: za tiste najbolj drzne pa predlagamo, da kuhinjo popestrijo s tapeto. Izberite tapeto, ki vam bo pobožala dušo, in jo položite na največjo prazno steno v vaši kuhinji. Vau učinek je zagotovljen!