Ob načrtovanju nove kuhinje si postavljamo številna vprašanja glede organizacije dela, ergonomske postavitve, priključkov, bele tehnike in izbranih materialov. Na večino teh vprašanj vam lahko pomagajo odgovoriti usposobljeni strokovnjaki v salonih kuhinj. A vedno ostane vprašanje materiala stenske obloge, ki jo mora ‒ če ta ni izdelana iz enakega materiala, kot je delovni pult ‒ ob nakupu kuhinje izbrati, naročiti in izvesti naročnik sam: ne glede na to, ali gre za kamen, steklo ali keramiko. Tokrat vam bomo pomagali pri pravilni izbiri keramike.

Nekdaj dolgočasne ploščice so v zelo kratkem času spet prevzele dominantno vlogo v kuhinjah ‒ nič čudnega, saj gre za odporen material, preprost za čiščenje, ki v zadnjih letih doživlja preporod z zanimivimi barvami, potiski, obdelavami in formati. Izbira pravilne ploščice zato nikakor ni več enoznačna.

Foto: Muuto

Sprva moramo ob izbiri keramike pomisliti na barve. Čeprav še vedno prevladujejo umirjeni in naravni toni (imitacije kamna so na primer še vedno med prvimi izbirami), pa lahko s keramiko kuhinji damo osebni pečat tako, da izberemo geometrične ali organske potiske in barvne poudarke (med bolj priljubljenimi sta na primer zelena in modra); lahko pa se odločimo celo za ploščice, ki imitirajo stenske poslikave. Z barvitimi ploščicami bomo imeli tudi manj dela, saj se na njih ne bo poznala vsaka packa. Pri izbiri barve, vzorca ali potiska moramo poskrbeti predvsem za barvno usklajenost z lesenim delom pohištva.

Foto: Pexels

V trend se vrača tudi glazirana keramika, sploh v obliki ročno izdelanih maroških ploščic. Glazura poskrbi za prijeten odboj svetlobe, pa tudi njeno čiščenje je preprostejše, saj jih lažje obrišemo kot mat ploščice. 

Nato izberemo format: v trendu so manjši formati, od kvadratnih do zelo podolgovatih. Pri tem je pomemben tudi način zlaganja ‒ odločimo se lahko za klasično horizontalno postavitev na enovitem rastru; sodobnejša pa je vertikalna postavitev ‒, sploh pri ozkih in dolgih ploščicah formata 6 x 20 do 6 x 30 cm. Če ploščice zlagamo v vzorcu ribje kosti ali ševrona, prostoru vdahnemo eleganco. V vsakem primeru pa bomo z vzorcem ploščic v prostor vnesli teksturo, ki ga bo popestrila.

Vir: Caffe Latte

Še en zanimiv način za vnašanje teksture v prostor pa je skozi 3D-keramiko: zadnja leta je med bolj priljubljenimi valovita keramika, ki z vertikalno postavitvijo ter igro senc in odbojev svetlobe kuhinjskemu prostoru da piko na i. Pri tej izvedbi moramo biti le pozorni na stik med delovno površino in tridimenzionalnimi ploščicami, da se nam med režami ne nabirata umazanija in vlaga. To lahko na preprost način rešimo z visoko zaključno letvijo.

Foto: Unsplash