Zadnja leta se v kuhinjah vse bolj uveljavlja trend »zgoraj brez«. To pomeni, da so kuhinje brez zgornjih visečih omaric, včasih imajo namesto njih odprte police, dostikrat pa niti teh ne. Ena od prednosti takšnih kuhinj je bolj zračen prostor, slabost pa zagotovo pomanjkanje shranjevalnih površin.

Estetski vidik je očiten. Kuhinja brez zgornjih omaric je elegantna, deluje bolj lahkotno in manj zadušljivo. Pa vendar se verjetno sprašujete, ali je tudi praktična, nenazadnje so bile viseče kuhinjske omarice standard zadnjih desetletij, saj ponujajo potrebni shranjevani prostor, ki ga ni nikoli dovolj. Obstajajo kakšne alternative, s katerimi lahko nadomestite zgornje kuhinjske omarice in hkrati ohranite moderen videz brez kompromisov pri uporabnosti? Poglejmo glavne prednosti kuhinj zgoraj brez in rešitve za vse potencialne slabosti.

Foto: Montana

Odprtost in zračnost

Zaradi preveč kuhinjskih elementov se lahko v lastni kuhinji počutite utesnjeno. Če odstranite zgornje omarice, pa se vam prostor vizualno odpre, deluje večji in tudi svetlejši, kar se še posebej intenzivno pokaže pri manjših kuhinjah. Prav tako odstranitev zgornjih omaric vpliva na svetlobo. Zgornje omarice namreč na delovni pult mečejo senco, brez njih pa boste imeli občutek, kot da imate delovne površine več. Zgornje omarice so po navadi tudi težko dostopne, nemalokrat morate za dosego kakšne od polic uporabiti pručko ali celo zlesti na pult. Nasprotno so kuhinjski pripomočki in pribor v podpultnih omarah lažje dosegljivi.

Foto: Vipp

Manj navlake

Naredite revizijo vsega, kar trenutno shranjujete v zgornjih kuhinjskih omaricah. Če se večine predmetov ne spomnite ali jih zadnjih nekaj let sploh niste uporabili, potem vam je trend »zgoraj brez« pisan na kožo, saj se vsega odvečnega lahko odkrižate. Manj omaric pomeni manj navlake, saj lastnino v kuhinji omejite zgolj na stvari, ki jih zares potrebujete. Zanje pa je več kot dovolj prostora tudi pod pultom.

Foto: Leicht

Lebdeče police

Si ne morete privoščiti, da bi se povsem odrekli zgornjim omaricam? Kaj, ko bi jih nadomestili z lebdečimi, odprtimi policami, ki so lažje dostopne, učinkujejo lahkotnejše in so s preprostimi linijami tudi bolj minimalistične in modernejše? Nanje postavite zlasti lepše kose porcelana, kozarce iz kristala ali druge imenitnejše kuhinjske pripomočke.  

Foto: Kvik

Kuhinjski otok

Kadar prostor ni problem in je kuhinja tlorisno dovolj velika, se namesto za zgornje omarice odločite za kuhinjski otok. Ta nudi prostor za shranjevanje, dodatno delovno površino, okoli njega lahko namestite barske stole in je tudi z vidika estetike odlična rešitev.

Foto: Bulthaup

Kuhinja brez zgornjih omaric je torej lahko enako ali še bolj funkcionalna kot takšna, ki stavi na viseče elemente, poleg tega je tudi cenejša. Odločitev zanjo pa naj bo vseeno pretehtana, razmislite o načinu uporabe prostora v obeh izvedbah in tudi o vizualnem učinku na celotni ambient.