Za mnoge družine je kuhinja srce doma, je prostor, kjer se hrana pripravlja ob druženju z družino ali prijatelji. Sodobna kuhinja je oblikovana tako, da omogoča udoben delovni in družaben prostor. S prenovo kuhinje v sodobnem slogu lahko izkusite življenje doma na nov način, še posebej v postpandemičnem svetu, ko mnogi preživijo več časa doma. Se prenova kuhinje obrestuje, bo povečala vrednost vašega doma? No, pa poglejmo.

Zastarela kuhinja ne bo naklonjena kupcem    

Večina kupcev, zlasti družine, ki iščejo svoj dom, so pripravljene plačati višjo ceno za hišo, ki ima že prenovljeno kuhinjo, kot pa poleg vrednosti samega nakupa porabiti dodatna sredstva še za prenovo. Mnogi kupci prav tako ne želijo imeti dodatnih oziroma nepričakovanih stroškov s prenovo po nakupu, saj bodisi ne vedo, koliko jih bo prenova stala, ali pa nimajo vizije zanjo. Prav tako si tudi mnogo družin izposodi velik delež denarja od banke za nakup in ne želijo še dodatnega posojila za prenovo, velikokrat pa jim tudi prihodki ne omogočajo dodatnega posojila.

Pomembno je, da prenova kuhinje izhaja iz lastne potrebe po posodobljeni in funkcionalni kuhinji, ne iz cilja povečanja vrednosti vašega doma. Če s prenovo povečamo vrednost, je to samo bonus, pomembno je, da jo prenavljamo tako, kot bi jo sami želeli uporabljati, in tako da se bomo v njej dobro počutili.

Koliko prenova kuhinje prispeva k vrednosti doma?

Prenova kuhinje ni poceni, odvisna pa je od velikosti in izbire materialov. Odvisno je, ali jo prenavljamo zase ali zaradi prodaje, kajti temu primerno izbiramo materiale in dizajn. S prenovo ne povečamo le vrednosti hiše, temveč po uradnih statističnih podatkih (iz Avstralije) dosežemo približno 60-odstotno donosnost naložbe.

Prenova kuhinje zaradi prodaje

Ker kuhinja doda vrednost našemu domu, je smiselno dati prednost ravno njeni prenovi, saj ima največji potencial.

Prenova zaradi prodaje se kljub temu, da prenavljamo po naših željah, vseeno razlikuje, saj želimo narediti dober vtis na kupce. Zavedati se moramo, da pri izboru materialov ne izbiramo preveč s čustvi, prav tako je pomembno poznati trenutni trg, vedeti, kakšni ljudje in s kakšnimi potrebami živijo na tem območju. Ključnega pomena je, da potencialni kupci dobijo občutek, da se jim splača investirati v že prenovljeno kuhinjo, namesto da preračunavajo, koliko bi jih stalo, če bi se prenove lotili sami. Skratka, dobro moramo pretehtati vrednost nepremičnine in vložka ter biti pazljivi pri investiciji prenove.

Če nameravamo pred prodajo preživeti v hiši še nekaj časa in uživati v posodobljeni kuhinji, dobi posodobitev poleg dodane vrednosti še popolnoma drug pomen, izboljšanje našega družinskega in družabnega življenja.

Dodajanje vrednosti s prenovo kuhinje

Pri prenovi zaradi prodaje je pomembno posodobiti naslednje elemente:

  • Kuhinjski otok: zagotavlja dodatno delovno površino, prostor za shranjevanje, dodatni sedeži na otoku pa nam služijo kot jedilni prostor.
  • Pult, ki je vizualno privlačen,bo pritegnil vsakega obiskovalca.
  • Kuhinjske omarice za shranjevanje posode so velikokrat težava in nemalokrat imajo zastarele kuhinje premalo prostora za shranjevanje. Dodatnih prostorov za shranjevanje ni nikoli preveč.
  • Ročaji izjemno vplivajo na izgled kuhinje, saj ji lahko dajo zastarel videz. S posodobitvijo ročajev lahko kuhinjo popolnoma spremenimo.
  • Armatura: s kakovostno, trendovsko armaturo izboljšamo estetski izgled kuhinje.
  • Osvetlitev prostora ustvari vzdušje in izboljša izgled prostora.
  • Barve stene so zelo pomembne, saj zastareli barvni odtenek naredi prostor neprivlačen. Svetlo bela barva, ki je vedno v trendu, ne bo nikoli razočarala, saj prostor naredi vizualno večji in ga hkrati tudi poživi.
  • Kuhinjski aparati povečajo vrednost kuhinje, le paziti moramo na njihov cenovni razred, še posebej, ko prenavljamo zaradi prodaje.

In za konec, če vam proračun dopušča, investirajte v dober dizajn! Poleg estetike sta ključna tudi položaj kuhinje in njena funkcionalnost.