Ne zgodi se ravno pogosto, da je arhitektu zaupana naloga, da postavi hišo na parceli, ki je po svoji legi, orientaciji, pogledih, vonju, zvoku ... idealna.

Ideja o obliki hiše se je porodila že ob prvem obisku lokacije, ko so se arhitektovo znanje, naročnikove želje in lokacija sama zlile v idealno obliko.

Parcela, velika 400 m2, leži med trsti na brežini med dvema cestama; med sredozemskim gozdičem na jugu, pinjami na severu in teraso v flišu. Hiša je orientirana proti morju, kakopak, inovativna oblika stavbe pa njenim prebivalcem zagotavlja zadostno mero zasebnosti in odprtosti hkrati. V pritličju sta umeščena servisno-sanitarni del in manjša bivalna enota za goste. V nadstropju, ki je dostopno iz zgornje ceste, pa so umeščeni večji bivalni prostor s kuhinjo na jug, ter spalni prostori s kopalnico na sever. Dnevna soba je proti morju popolnoma zastekljena in uokvirja pogled vse od lokalnega pristanišča, preko Kopra, zvonika cerkve svetega Jurija v Piranu, pa vse do imaginarnih Benetk.

Dostop v hišo je skozi velika kovinska vrata, “porton”, ki nam pogled odpre v notranje dvorišče. Hišo obdaja premišljeno načrtovani sredozemski vrt. Njegov ključni del je terasa, ki ima funkcijo odprto-zaprtega dvorišča, kjer je ob morju mogoče preživeti skoraj vse leto. Terasa, ki hišo objema ob južni in zahodni stranici, je hkrati letna kuhinja, vstopni foyer in razgledna ploščad.

Razkošje v montažni hiši

Vsi vemo, da danes nobena hiša ni več tipska. Zato je še kako pomembno, da se naročniku vse njegove želje uresničijo skladno z najvišjimi standardi kakovosti in arhitekturne dovršenosti. Hiša Ankaran je nič-energijska individualna montažna hiša, izvedena v pasivnem standardu Rihter. Vgrajeni visokoizolativni naravni materiali lastnikom ponujajo najvišjo stopnjo energijske učinkovitosti in ne obremenjujejo okolja, sončni paneli Brisol pa pokrijejo že tako minimalne stroške energije.

Vse Rihter hiše so individualne, unikatne in načrtovane do zadnje podrobnosti. Z lastnimi konstrukcijskimi sistemi in odličnimi tehničnimi rešitvami spadajo v razred skoraj nič-energijskih hiš, ki jih odlikujejo minimalni stroški in hkrati največje udobje bivanja.

Hiša Ankaran je na majhni površini zasnovana razkošno. Razkošni so pogledi in odnosi notranjih prostorov. Hiša v Ankaranu je hiša, ki razmišlja o arhitekturi Sredozemlja.

Arhitektura: D-R-A-F-T-arhitekti  / Matej Mljač, Urša Kres

Izvajalec: Rihter d.o.o.

Fotografije: Rihter d.o.o., Jure Žagar, D-R-A-F-T-arhitekti