Prijazno, domiselno in svetlo stanovanje v srcu Novega mesta

Kar nekaj stanovanj smo že obiskali, vendar nas nekatera še vedno prijetno presenetijo. Po vzponu po temačnem stopnišču v stari hiši smo vstopili v prenovljeno stanovanje, ki nas je osupnilo s svojo prijaznostjo, s svojo domiselnostjo, s svojo svetlobo.

1

Manca Petric z družino živi in dela v Londonu, vendar je po duši prava Dolenjka. Ob spremljanju naših oddaj se je tudi sama odločila prenoviti stanovanje v domačih krajih, v središču Novega mesta, in ga nameniti tržnemu najemu.

Stanovanje pred prenovo

Načrt za obnovo in opremo stanovanja, ki je bilo že dalj časa zapuščeno, sta pripravili arhitekti Sanja Zvonkovič in Erika Šinkovec iz metliškega studia Arhein. “Stanovanje je bilo zelo temno, predeljeno na manjše prostore. Bilo je dotrajano, a očaral nas je ohranjen hrastov parket,” pove arhitektka.

Stanovanje so kompletno adaptirali: po rušitvi vseh nepotrebnih predelnih sten, popolni prenovi kopalnice in novemu razvodu inštalacij so prostor na novo funkcionalno zasnovali. Da bi ga vseeno nekoliko predelili, so v njegovo sredico postavili veliko vgradno omaro s sodobno-rustikalnim pridihom, ki vhodno vežo oddeli od jedilnice in dnevne sobe, a vanjo vseeno prepusti dovolj naravne svetlobe. V njej je umeščena garderobna omara na eni ter kuhinjska shramba in hladilnik na drugi strani. “Tako smo sprostili prostor za delovno površino v kuhinji, ki je zdaj zasnovana v obliki črke L: polotok, potegnjen v prostor, je tako postal središče stanovanja,” pove arhitektka.

Podobno omaro najdemo tudi v spalnici. “Omare do stropa so v zadnjem času – ne le med projektanti, pač pa tudi med lastniki – zelo priljubljene, saj dobro izkoristijo prostor. Tako je potrebne manj opreme in prostor zadiha,” pove arhitektka.

Ena od posebnosti v prostoru pa je gotovo opečna stena v jedilnem kotu in spalnici. “Preden sva se odločila za nakup stanovanja, sva si resnično želela opečno steno. Morda je to povezano z dejstvom, da sem arheologinja in imam afiniteto do starih stvari. Opečnata stena da stanovanju dušo,” pove lastnica.

Poleg opečnate stene stanovanju dajo poseben, domačen pridih še tople lesene obloge, rustikalni ročaji, temni kovinski dodatki ter seveda izbrana svetila, ki razsvetlijo prej temačen prostor. Ker je bil strop lesen, je večina generalne osvetlitve potegnjena po tračnicah, dopolnjuje pa jo izbrana ambientalna osvetlitev, ki iz že tako prijetnega stanovanja ustvari pravo vizualno poslastico.

Interier: Arhein (Sanja Zvonkovič, Erika Šinkovec)

Fotografije: Katja Avbar

Prejšnji članekAmbienti – 7. sezona, 9. oddaja
Naslednji članekMavrica materialov in odtenkov za srce doma: Nova barvna pravila v kuhinji
Avatar photo
V televizijski oddaji Ambienti se pogovarjamo o lepih prostorih, zanimivih detajlih, navdihujočih vrtovih in sodobnih tehnologijah gradnje.
1 komentar
Inline Feedbacks
Poglej vse komentarje
Edvin
11 mesecev nazaj

Stanovanje je lep zrihtano zelo mi je všeč. Zanima me kakšna je kvadratura bivalnega prostora wkupaj z kuhinjo?

To pogrešam v vaših oddajah, da omenite kakšne so kvadrature v prostorih za lažjo predstavo gledalcev oz. da si lahko predstavljajo kako bi izgledal njihov prostor v tej kvadraturi.

Lep pozdrav