Svetuje arhitektka Andrejka L. Kofol.

Vsi poznamo ljudi, družine, skupnosti in države, ki izstopajo. Zakaj? Zato, ker so drugačni in drzni. Imajo svoj stil. Ne držijo se zapovedi in vztrajno »furajo« svoj lifestyle, stil oblačenja, stil komuniciranja… oz. imajo skrbno izoblikovan stil, ko gre za oblikovanje doma.

Dom družine, ki pozna svoj stil, vedno pripoveduje zgodbo o tem, kdo oni so; vsak posebej in kot družina. Njihov dom je zbirka vsega, kar imajo radi. Ko stopiš v tak dom, je v zraku čutiti strast do življenja. Kosi opreme, dekor, materiali ter barve pritegnejo in ne moreš, ne da bi vprašal po zgodbah, ki jih nosijo. Po obisku je vedno čutiti pozitivno energijo in navdih.

Industrijski stil. Največkrat je surov, drzen, eleganten in moderen hkrati. Kar hočejo drugi stili skriti, ta pokaže. (vir: Instragram @wonen_bij_chantal)

Vsi ti ljudje oz. družine imajo eno skupno lastnost. Poznajo sami sebe. Poznajo se v globino. Negujejo svoje korenine, strastno in s hvaležnostjo živijo vsak dan ter imajo sanje. Sanje, za katere delajo.

colourful-homespun-home-interior

Za barvit stil so uporabljene najljubše barve, ki se jih v prostor vnaša predvsem z dodatki. (vir: bright bazaar)

In obstajajo drugačni ljudje. Taki, ki jim je dom predvsem prostor in ne občutek. Taki, ki svoj dom opremijo po navdihu ali trenutnem trendu. Stene imajo odete v barvo, ki so jo videli v reviji, a z njihovim stilom nima nič skupnega. Ponavadi so po nakupu opreme ali dekorja razočarani, ker prostori ne delujejo harmonično. Na stenah imajo obešene fotografije ali umetniška dela, ki jih ne navdihujejo oz. stene ostanejo prazne. Sprijaznijo se z nastalo situacijo ali pa tudi ne. Nekateri izmed njih začutijo, da morajo nekaj ukreniti, da bi se v domu bolje počutili.

Vsi lahko osmislimo svoj stil oblikovanja doma. Le močno željo je potrebno imeti in nekaj narediti v tej smeri. Vsakdo lahko v poplavi revij, blogov in forumov najde atmosfero, ki ga navdahne. Če si ustvari kolaž všečnih interierjev, opreme in dekorja, bo lahko sam ali s pomočjo arhitekta oz. notranjega oblikovalca našel rdečo nit. Spoznal bo, kateri material oz. kombinacije materialov so mu blizu. Našel bo njegovo barvno kombinacijo. Spoznal bo kateri vzorci, oblike, pohištvo in dekor ga nagovorijo in za to ne bo potreboval naštudirati celotne teorije in pravil oblikovanja interierjev, pač pa bo moral poslušati predvsem sebe. Ugotovil bo namreč, kako se želi doma počutiti in se bo vedno znova vprašal ali bo nov kos opreme ali dekorja vnesel v dom ta občutek ali ne.

Pinterest mapa s primeri ambientov, kjer prevladuje stil modernega glamurja. (vir: moj Pinterest račun)

Že od malih nog sem po mestih kukala v pritlična stanovanja in si predstavljala življenja ljudi, ki v njih bivajo. In vedno sem sanjala, da bom na nek način spreminjala svet na lepše. Moje sanje kot arhitektka so, da ljudem približam njihov dom in njegov vpliv na njihova življenja. Z delavnicami tvoj DOM, tvoj STIL živim te sanje, ker ni lepšega kot videti ljudi z iskricami v očeh, ko spoznajo, da imajo lasten stil. Zavedajo se, da se bo njihov stil z leti, z otroci, potovanji, kariero in hobiji spreminjal. Tega se veselijo in uživajo v svojem domu, kateri jim predstavlja toplo zavetje, prostor druženja, veselja, igre ter valilnico idej. Vedo, da je njihov dom odsev njih samih in njihovega zaupanja v prihodnost.