Kavarna Čuk je dobrodošel nov ambient v industrijsko-poslovni coni Stegne; prostoru sicer standardiziranih in neživljenjskih zgradb.

Kavarna je svoje ime in celotno vsebinsko in grafično zasnovo pridobila iz več virov: prvič, pisarne Slovenske obveščevalne agencije se nahajajo v sosednji zgradbi; drugič, ker je umeščena v pretežno poslovno okolje, je njen glavni namen poleg sproščenega druženja predvsem sproščeno sestankovanje, kateremu so namenjeni intimnejši ambienti v sicer odprti zasnovi; tretjič, interier s svojo zasnovo jasno kaže na potek (električnih) signalov, ki izvirajo iz velikega rumenega generatorja svetlobe, se kot tridimenzionalno čipovje razvejajo po stropu in nudijo individualno osvetlitev posameznih miz. Sistem osvetljevanja se pojavlja kot nekakšen hommage Iskra zaščiti, ki deluje v isti stavbi. 

Kavarna nasploh nudi zelo domačen ambient – z visokimi naslanjači v toplih barvah, težkimi zavesami, tekstilnim tlakom in s filcem oblazinjeno steno, za katero se med drugim skrivajo družabne igre, revije in piši-briši tabla – so arhitekti studia Delavnica ustvarili zanimiv, večplasten ambient, v katerem se obiskovalci dobro počutijo. Kavarno bi lahko površno označili kot trendovsko, vendar ni tako – zaradi svoje globoke usidranosti v (lokalni in pomenski) kontekst kavarna presega čas in v sivo industrijsko cono vnaša nekaj prepotrebne skrivnostnosti, večplastnosti in humorja.

Arhitektura: Delavnica

Fotografije: Samo Rovan