Počitniški raj na minimalni kvadraturi

Kdor je že kdaj kampiral, ve, da se za udobno počitnikovanje ne potrebuje veliko prostora: nekaj ležišč, kuhalnik in pa veliko mizo, za katero lahko, neobremenjeni od vsakdanjih obveznosti, prijetno klepetamo dolgo v noč. Kako pa ta občutek kampiranja pod milim nebom prenesti v le eno sobo?

0

Pred tem izzivom se je znašla arhitektka Tina Semolič iz biroja Ropot, ki je prevzela načrtovanje majhnega koprskega stanovanjca. Naročnik je želel ohraniti večjo kopalnico, v bivalni del pa umestiti do pet ležišč, udobno kuhinjo, kavč ter jedilnico; pa seveda shranjevalni kotiček, v katerem bo lahko pospravljena vsa obvezna počitniška oprema. Vse to na 18 m2!

Arhitektka se izziva ni ustrašila, temveč je naročniku izpolnila vse želje, hkrati pa ustvarila prijeten in zračen ambient. V prostor je umestila raztegljiv kavč, veliko jedilno mizo, obstoječo kuhinjo pa je le malenkost prilagodila novi arhitekturni zasnovi. Čeprav majhna, kuhinja združuje vse pomembnejše komoditete – od večjega hladilnika, preko pečice pa do pomivalnega stroja – tako da je priprava okusnih poletnih obrokov resnično preprosta in hitra.

Največja tehnična težava, pravi arhitektka, pa je bilo projektiranje in izvedba medetažne plošče, ki je morala biti zaradi relativno nizke višine stropa izjemno tanka. Nizka spalna galerija z dvema ležiščema, ki je tako nastala, gotovo ne bi bila primerna za stalno bivanje, zato pa je za počitniško prenočevanje ravno dovolj – otrokom, ki si vedno iščejo svoje majhne skrite brloge, pa pravzaprav pisana na kožo. Jekleno ploščo so pred padcem zavarovali s pleteno mrežo. Pod spalno galerijo je umestila odprto garderobo, ki se lahko z zaveso preobrazi tudi v udobno slačilnico, v kateri si lahko v miru nataknemo kopalke pred odhodom na plažo.

Veduta, kjer je ni

Največji adut tega prostora pa je gotovo po meri izdelana celostenska tapeta. Stanovanje z enim oknom namreč nima pogleda na morje – obrača se namreč na notranji trg starega mestnega jedra – majhen prostor pa je kar klical po optični razširitvi. Arhitektka jo je dosegla kar z naslikanim vedutnim pogledom iz Kopra proti Izoli.

Tako je nastal izjemno razgiban in raznolik prostor, kjer lahko prav vsak član družine najde svoj kotiček za preživljanje počitniškega časa. Iznajdljivost pa se je gotovo poplačala, saj si je tako družina z manjšim vložkom ustvarila popolno pribežališče, v katerem se lahko sprostijo v prav vseh letnih časih.

Interier: Tina Semolič, Petja Ogrinc; ROPOT

Fotografije: Rok Avsec

Prejšnji članekMagnet za poglede: loft vrata v industrijskem slogu
Naslednji članekModerna vila, umeščena med avstrijske vinograde
Arhitektka, ki rada izkuša, oblikuje in opisuje lepe prostore. Trenutno v Španiji išče navdih v mediteranski kulturi bivanja, a z veseljem ponudi kak online nasvet za opremo doma. Dosegljiva na spodnjih kontaktih:

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *