V naši oddaji smo obiskali veliko majhnih stanovanj. Naj gre za garsonjere, hišice na drevesu ali majhna družinska stanovanja, vsem je skupno isto: skladna oprema in dober funkcionalni izkoristek, ki ruši mite.

Mit: z rušenjem predelnih sten se poveča prostor. Resnica: da in ne ‒ z rušenjem predelnih sten lahko ustvarimo bolj pregledne in fluidne prostore, hkrati pa lahko ustvarimo funkcionalno zmedo. Včasih ravno stena med kuhinjo in dnevno sobo ponudi tisti potrebni naslon za jedilno mizo ali kavč, ki ga v združenem prostoru ne bi imeli. Zato pred rušitvijo premislite (in si na papir narišite), kako boste v nov, združeni prostor umestili pohištvo.

Mit: vse naj bo belo! Resnica: res je, da bela odbija svetlobo, ampak še zdaleč ni edina prava izbira za majhno stanovanje. Lahko uporabite peščene tone in skoraj bele barve, če pa je stanovanje zelo svetlo, pa lahko za stene uporabite celo temne in intenzivne barve. S tem zelo majhnim (in hitrim) posegom boste stanovanjce naredili bolj prijazno in domačno.

Mit: vložek v opremo po meri je prevelik. Resnica: oprema po meri je res dražja, a sploh v malih stanovanjih je vložek upravičen: ne le da boste z njo bolje izkoristili tloris in višino, oprema po meri prav tako omogoči, da se shranjevalne površine popolnoma zlijejo s steno in tako manj izstopajo iz prostora. Mizar vam lahko tudi popolnoma prilagodi notranjost omar, tako da boste vanje lahko skrili bojler, vse čistilne pripomočke, belo tehniko in male gospodinjske aparate.

Mit: izogibajte se velikim kosom opreme. Resnica: pohištvo naj bo vedno proporcionalno prostoru. Na splošno velja, da so večji kosi pohištva boljši: en velik kavč je boljši kot majhen kavč z naslanjačem ‒ pa tudi bolj praktičen. 

Mit: v majhnih stanovanjih mora prevladovati minimalizem. Resnica: čiste linije bodo pripomogle k občutku urejenosti prostora, a minimalistični prostor lahko deluje dolgočasno in brezosebno. Poživite ga lahko z masivnim lesom, tapetami, stenskimi štukaturami in barvnimi kosi pohištva. 

Mit: v majhnem stanovanju ni prostora za kuhinjski otok. Resnica: odvisno od prostora, ki ga imate na voljo, ampak v večini primerov sta otok in polotok dobra rešitev za funkcionalno razmejitev kuhinje od preostalih prostorov. Če za otok res ni prostora, pa postavite vsaj barski pult.

Mit: pozabite na dekoracijo in odprte police. Resnica: prav vsak življenjski prostor potrebuje nekaj dekoracije. Namesto količine izberite kakovost in izbrane kose umestite na odprte police, stene in v majhne niše.

Mit: za opremo majhnega stanovanja ne potrebujem strokovnjaka. Resnica: ravno majhna stanovanja so po navadi najtežja za opremo. Strokovno oko ‒ bodisi arhitekta ali notranjega oblikovalca ‒ vam bo odkrilo marsikatero možnost izkoristka prostora, na katero sami ne bi pomislili.

Fotografije: Pexels/Max Rahobovskiy