Prednosti življenja v majhnih stanovanjih so številne: poleg manjših najemniških, vzdrževalnih in tekočih stroškov gotovo še bližina kulturne, socialne in komercialne infrastrukture in pa občutek udobja, ki ga v velikih prostorih težko pričaramo.

Majhna stanovanja pa praviloma potrebujejo več razmisleka pri opremi. Da bi zadostili potrebam uporabnikov in optimalno izkoristili prostor, majhne prostore opremljamo s po meri izdelanim pohištvom. Le-to je lahko povsem preprosto ali pa premišljeno, multifunkcionalno in oblikovno dovršeno. Sledečim desetim stanovanjem je uspelo na eleganten način razrešiti prostorsko stisko. 

 Omarica razgrni se!
Pariški minimum, Kitoko Studio

Stanovanje na zgornji fotografiji je veliko le 8 m2. Osem kvadratov! V takšnem ekstremu nam ne preostane drugega, kot da vse funkcije spravimo v en velik pohištveni element. V zgornjem primeru so arhitekti v veliko omaro vgradili posteljo, manjšo kopalnico, jedilno oziroma delovno mizo, garderobno omaro in še celo stopnice, ki vodijo v spalni kot. Vratca omare so potiskali z atraktivnim vzrocem, ki razbremeni masivni pohištveni element.

Ups, pardon!
Prenovljena garsonjera v Sydneyju, Catseye Bay

V majhnih stanovanjih želimo maksimalno izkoristiti vsak centimeter, zato kakšnega tu pa tam odškrtnemo prehodom, hodnikom in ostalemu nujno potrebnemu manevrskemu prostoru. Da pa ne bi tvegali bušk in odgrnin vsakič, ko se želimo premakniti iz ene funkcionalne enote v drugo, pa lahko pohištvu enostavno porežemo vogale. Tako bo površina maksimalno izkoriščena, vaši komolci celi, zaobljeni vogali pa bodo v misli priklicali luksizne interierje jaht in jadrnic. Win-win-win!

Kot da nič ni
Londonski loft, Craft Design

Najbolj so nam všeč majhna stanovanja, ki svoje majhnosti sploh ne priznavajo. Tako je tudi v primeru na zgornji fotografiji, kjer stanovanje deluje kot prijetna podstrešna dnevna soba. Velik celostenski knjižni regal namreč pritegne vso našo pozornost, tako da osrednjega kubusa (s kopalnico in spalnico) sploh ne opazimo. 

Barve, materiali in teksture
Urbani loft v Amsterdamu, Bureau Fraai. Fotografije: Wim Hanenberg

Če opremljamo majhen prostor, še ne pomeni, da ga moramo opremiti v beli barvi. To, da bo bela prostor optično povečala, je mit, saj ga prej optično ‘splošči’. Večkrat je bolje poseči po udarnih ali teksturiranih poudarkih, ki nakažejo globino prostora. V zgornjem primeru so modra tla tista, ki optično (in psihološko) povečajo prostor.

Naj bo luč!
Stanovanje v Jaffi, Eliat Dar

Majhna stanovanja imajo pogosto le eno samo okno. Da pa ne bi pregrajeni prostori – spalnica, kopalnica in hodnik – ostali brez naravne svetlobe, se odločite za alternativam klasični steni in raje pregradite s steklom, lesenimi letvicami ali mrežo.

Kot hišica na drevesu
Madridska hišica na drevesu, Studio Mycc

Če smo popolnoma iskreni, v večini prostorov ne potrebujemo izjemno visokega stropa: kopalnico, spalnico, delovno sobo ali vhod lahko brez težav stisnemo pod dva metra visok strop. Dodatno kubaturo lahko namenimo drugim funkcijam (shranjevanju, spanju ipd.) oziroma lahko funkcije, ki potrebujejo manjšo stojno višino, zložimo drugo vrh druge. V manjšem madridskem stanovanju na fotografiji so v petmetrsko višino nanizana kar tri nadstropja: spalnica, dnevni in delovni prostor.

Vehementni dodatki za dom
Garsonjera na Poljskem, Szymon Hanczar

Četudi imate na voljo le 13 kvadratnih metrov, kot jih je imel lasnik stanovanj(c)a na fotografiji, se ne smete odreči igrivim in domiselnim detajlom. Pod strop obešeno kolo ali pa viseča mreža namesto kavča bodo pritegnili oko vsakega obiskovalca, hkrati pa boste z obilico osebne dekoracije ustvarili domačen in prijeten prostor. Če že morate na tinajstih kvadratih preživeti ves svoj čas, bodite vsaj obkroženi s stvarmi, ki vas navdihujejo ali celo osrečujejo.

Šik ‘luknja’
Enosobno stanovanje v Parizu, Anne Rolland Architecte

To, da živite v majhni ‘luknji’, lahko obrnete sebi v prid. Minimalno površino lahko brez večjega vložka spremenite v šik dom. Odstranite omet na steni in razgalite opečnato steno; položite grafični tlak; poigrajte se z močnimi barvnimi odtenki … Z malo truda lahko ustvarite prostor, o katerem ste vedno sanjali.

Mini-minimalizem
Stanovanje v Tokiu, Masatoshi Hirai Architects Atelier. Fotografije: Takumi Ota

Pristaši minimalizma bodo v majhnih domovih lahko uresničili svoje sanje: po minimalni lastnini, minimalnem pohištvu, minimalnem vzdrževanju. Namesto, da svoje majhno stanovanje zapolnite s klasičnim pohištvom, kot so stoli, mize in postelje, izkoristite arhitekturo prostora: podeste, stene in niše. Na Japonskem, v deželi minimalizma, lahko tako najdemo to ljubko stanovanje, kjer je dnevna soba zgolj dvignjen podest s perzijsko preprogo.

Izkoristite arhitekturo
Stanovanje v Barceloni, Anna in Eugeni Bach

V majhnem stanovanju v Barceloni so arhitekti izkoristili visoke stropove in na tramove obesili pisalno mizo, do katere dostopamo z vrha kuhinjskega kubusa. Očarljivo in iznajdljivo!