Tokrat predstavljamo nekdanje stanovanje za oskrbnika, ki je danes dom mladega para: arhitekta in zdravnice. Polno je zanimivih rešitev, ki omogočajo funkcionalno bivanje na skromni kvadraturi.

Stanovanje je bilo včasih pomožne narave: namenjeno je bilo oskrbniku večjega sosednjega stanovanja. Imelo je precej nefunkcionalen tloris – kuhinja je bila umeščena tik ob vhod, bila je majhna in brez dnevne svetlobe, kopalnica pa je bila prevelika in slabo izkoriščena.

Tloris pred prenovo in po njej.

Arhitekt in lastnik Aleksander Vujović je tloris najprej reorganiziral. Ne mestu kuhinje je zdaj predsoba, kopalnica pa je del svoje kvadrature odstopila kuhinji, zdaj pridruženi bivalnemu prostoru. V slednjem je kar nekaj zanimivih rešitev, ki omogočajo organizirano in prostorno bivanje kljub majhni kvadraturi.

Kuhinja je majhna, a ponuja vse sodobne komoditete. Lastnika sta izkoristila visok strop in v visoko omaro skrila večino bele tehnike – pomivalni stroj pri tleh, hladilnik z manjšim zamrzovalnikom v sredini in grelnik vode pri stropu. Dobro izkoriščene so tudi shranjevalne površine in delovni pult, ki se proti dnevnemu prostoru preobrazi v manjšo jedilno mizo ali delovno površino.

Z več funkcijami v mislih sta lastnika uredila tudi spalni kotiček. Podnevi se lahko postelja namreč zloži v omaro in tako sprosti dragoceni prostor, v omari pa je tudi več kot dovolj prostora za vso garderobo in osebne predmete para.

V sobi sta še dodatni konzolni mizi – za večja druženja ali delovno površino -, ki se lahko zložita ob steno, ko nista v uporabi. Vse pohištvo je izdelano po meri tako, da kar najbolje izkoristi prostor, hkrati pa se zaradi svojega minimalističnega oblikovanja in prevladujoče bele barve kar stopi z ozadjem in protagonizem raje prepusti pisanemu življenju para.

S strategijami za optimizacijo prostora je lastnikoma uspelo pomožno stanovanje preobraziti v fleksibilno in prijetno bivalno enoto, ki je lahko hkrati dnevna soba, pisarna ali spalnica. Ta iznajdljivost je bila nagrajena tudi z nagrado BigSEE Interior Design Award 2022.

Interier: Aleksander Vujović

Fotografije: Marijo Zupanov