Redki srečneži lahko uživajo v velikih dnevnih sobah, medtem ko so za večino majhni prostori žal realnost. A z nekaj enostavnimi trki lahko dnevno sobo vizualno povečate in naredite bolj funkcionalno. Takole gre:

Odprite prostor

Če je le možnost, dnevni prostor razširite tako, da ga odprete in povežete z drugimi prostori. Dnevna soba naj bo del odprtega tlorisa z jedilnico in kuhinjo, potrebno pa bo podreti pregradne stene med njimi. Kadar takšne strukturne spremembe niso mogoče, lahko odstranite vsaj vrata med omenjenimi prostori, s čimer izboljšate preglednost, vnesete več svetlobe in si olajšate tudi gibanje.

Vgradno pohištvo

V majhni dnevni sobi uporabite zložljive ali vgradne pohištvene rešitve, ki ustrezajo prostoru in potrebam. Izogibajte se težkemu, masivnemu, prevelikemu pohištvu. Bodite tudi praktični in ekonomični, vsak kos pohištva naj ima več funkcij, na primer kavč shranjevalni predal, ena od polic na steni je hkrati lahko tudi mini pisalna miza, namesto velikih omar pa raje razmislite o visečih enotah, ki razbremenijo prostor na tleh. Prav tako poglejte v višino in tudi tam izkoristite shranjevalne možnosti.

Več svetlobe

Poudarite naravne vire svetlobe, da sobo naredite svetlejšo. S soncem obsijana soba se namreč zdi večja in globlja, v njej je manj senc, ki prostor vizualno zmanjšajo. Najlažji način za več naravne svetlobe je namestitev ogledala, ki odbija svetlobo od okna. Če je naravne svetlobo malo, si lahko pomagate s podolgovatimi reflektorji na steni.

Strateška uporaba barv

Še vedno velja star nasvet, da manjše prostore prebarvate svetleje, kar seveda ne pomeni, da se morate povsem odreči temnim odtenkom. Zelo stilsko delujeta mornarsko modra in barva oglja (v majhnih količinah, seveda), saj dajeta prostoru globino. Poskusite lahko tudi s črtami na steni ali tleh (vodoravnimi ali navpičnimi – vizualno podaljšajo, povišajo in razširijo prostor).

Nasvet: Izbor barv naj bo monokromatski, kar pomeni, da izberete več odtenkov ene barve. Tako bo prostor deloval bolj umirjeno.

Velika preproga

Morda se zdi nelogično, a velika preproga, ki se razprostira čez večji del sobe, nezavedno razširi pogled in ustvari vtis, da je prostor večji, kot je v resnici. Po drugi strani pa manjša preproga pogled zoži in zdi se, kot da je prostor manjši.

Ključni element

Da preusmerite razmišljanje o majhnosti prostora nekam drugam, poudarite v dnevni sobi določen aspekt, detajl in ga naredite vizualno zanimivega. Pogled boste nehote obračali k temu ključnemu elementu in se ne boste ukvarjali več z majhnostjo prostora. Odličen primer je kakšna posebna stenska dekoracija, roža in podobno.

Lahke tkanine

Izogibajte se tudi težkim zavesam, denimo iz žameta ali brokata. Te se lepo zlijejo z velikimi, prostornimi dnevnimi sobami, v majhnih pa še dodatno posrkajo svetlobo in imajo utesnjujoč učinek. Izbrane tkanine naj bodo raje svetle in lahke, na primer frfotave zavese, ki segajo od stropa do tal in delujejo zračno. Zavese naj bodo enake barve kot stene, saj se bodo tako zlile s prostorom in ne bodo dajale vtisa, kot da iz njega izstopajo.

Minimalizem

Velika skušnjava je v dnevni sobi na policah in v vitrinah razstaviti vse svoje imetje, od knjig do spominkov iz potovanj. Vendar ne zapolnite polic do zadnjega kotička. Pustite na njih tudi prazen prostor, da ustvarite več zračnosti. Če imate veliko knjig, postavite v kot ozek regal, ki sega do stropa, saj s tem ustvarite učinek, da je strop višji.

Tla

Tla v dnevni sobi naj bodo čim bolj vidna, kar pomeni, da naj pohištvo in kavč stojijo na nogah. Tako se bo prostor zdel bolj odprt, saj bo tudi pod pohištvo prišla svetloba. Še en dobra ideja pa je steklena klubska mizica, skozi katero svetloba prodira na tla.

Tabure

Namesto majhne mizice kupite tabure in tako bolje izkoristite sam prostor. Na tabure lahko postavite pladenj, kamor odlagate drobnarije (očala, daljinski upravljalnik …) ali ga uporabljajte kot sedež, ko pridejo obiski.

Viseči stol

Viseči stoli so ta hip vroči trend, vendar pa tudi rešitelji v majhnih dnevnih sobah. Tak stol nudi udobje, hkrati pa ne zavzame dragocenega prostora na tleh kot bi ga običajni naslanjač.

Pospravite

Najbolj preprost nasvet od vseh pa je, da končno pospravite. Brez šare in navlake bo še tako majhna dnevna soba v trenutku videti večja.

Foto: Pinterest