V majhnem stanovanju je še kako pomembno, da dobro izkoristimo vsak kvadratni meter.

Največkrat se soočamo z vprašanjem, kako v enem prostoru združiti dnevno-bivalni in spalni del. Ko bivalni prostor meri le nekaj deset kvadratnih metrov, so izzivi, kako in kam umestiti vse, toliko večji. Pri ureditvi majhnega prostora je ključna dobra funkcionalna zasnova ter fleksibilna in večnamenska oprema, s katero prostor kar najbolj izkoristimo. V garsonjerah in enosobnih stanovanjih je običajno največje vprašanje, kam umestiti posteljo. A tudi tam, kjer se sprva zdi, da smo se znašli pred nerešljivim problemom, se pogosto najdejo izvirne rešitve.
Za vas smo pripravili 5 idej, kako si kljub omejitvam prostora zagotovimo funkcionalen bivalni prostor, ponoči pa kakovosten spanec!

»Spalnica« pod stropom

»Spalnica« pod stropom je pravzaprav postelja, pospravljena pod strop, ki prihrani skoraj 4 kvadratne metre prostora. Ne gre za klasično posteljo z dvižnim mehanizmom, temveč dvižno posteljo, ki je premična po višini in se pospravi pod strop. Posteljo namestimo na steno, dviga in spušča pa se po vodilih s patentirano protiutežjo ali električnim sistemom. Na ta način je prostor čez dan namenjen dnevnim opravilom ter zagotavlja prosto gibanje po prostoru, saj je postelja nameščena tako visoko, da zagotavlja stojno višino. Prostor pod posteljo izkoristimo za sedežno garnituro, omaro, jedilno ali pisalno mizo ali kakšen drug namen.

Vir: www.espace-loggia.com
Postelja v omari

Postelja, ki je skrita v omari je idealna rešitev v primeru prostorske stiske, ko želimo prostor izkoristiti za več namenov. Lahko je popolnoma samostojen element, lahko pa jo povežemo s preostalim pohištvom in tako elegantno zaokrožimo celoten ambient. Dvižno posteljo lahko kombiniramo s sedežno garnituro ali pisalno mizo. Običajni sta dve izvedbi, prečna in pokončna. Za katero izvedbo se bomo odločili, je odvisno od velikosti prostora in velikosti vzmetnice. Pri takšni izvedbi postelje je pomembno kakovostno okovje, ki zagotavlja vsakodnevno uporabo. Dvižni mehanizmi, ki so narejeni na vzmeteh, se lahko sčasoma razrahljajo, zato moramo izbrati zanesljive in z dolgo življenjsko dobo. Znak kakovosti mehanizma je tudi občutek, ki ga ima uporabnik pri dvigovanju in spuščanju – to mora delovati lahkotno in gladko. Moderni mehanizmi tudi omogočajo, da ne potrebujemo dodatnega shranjevalnega prostora, saj posteljnina tudi pri zloženi postelji ostane na svojem mestu.

Predlog za nakup: Vgradna postelja s pisalno mizo. Več na: lido.si

Sistem fiksne postelje

Kadar je višina prostora višja, kar je največkrat v starejših meščanskih stanovanjih, takrat lahko namestimo pod strop fiksno posteljo. To omogoča, da pod posteljo lahko stojimo, ko smo na postelji, pa se nanjo lahko usedemo. Dostop do postelje lahko uredimo s pomočjo lestve ali stopnic, odvisno od velikosti prostora. Prednost fiksne postelje je, da posteljnine ni potrebno pospravljati vsak dan.

Vir: www.compact-living.com
Dva v enem

Preprosta postelja, kjer dve postelji zložimo eno na drugo, deluje zelo minimalistično. Postelja ima močno in trdno ogrodje ter je brez pritrdilnih elementov. Podnevi, ko jo zložimo eno na drugo in opremimo s pregrinjalom in blazinami, ustvarimo vtis, da gre za sedežno garnituro. Zvečer pa posteljo postavimo eno ob drugo in tako uredimo dvoposteljno ležišče. Postelja »dva v enem« je lahko v sobi postavljena tudi kot enojna postelja in jo kot dvojno ležišče uporabimo le v primeru, ko pri nas želijo prespati gostje.

Vir: www.zeitraum-moebel.de
Tri v enem

Multifunkcionalno pohištvo na majhni površini omogoča maksimalno izrabo prostora. Postelja z ležiščem za dve osebi se hitro in varno odpira ter zapira. Tekom dneva jo lahko preprosto pospravite ter v prostor usmerite stran z regali (ki jih pri odpiranju postelje ni potrebno pospravljati). Za še boljšo funkcionalnost in izrabo prostora pa je dodana praktična zložljiva miza, primerna minimalno za štiri osebe. 

Predlog za nakup: Tri v enem: miza, regal in postelja. Več na: lido.si

Prenosna zložljiva postelja

Ena od rešitev pri ureditvi majhnega prostora je tudi zložljiva postelja, ki jo po uporabi enostavno pospravimo. Nekatere zložljive postelje imajo tudi kolesca in ko je ne potrebujemo, jo preprosto »zapeljemo« za omaro ali v kot sobe. Taka izbira postelje je primerna tudi za občasno uporabo, ko pri nas prenočijo sorodniki ali prijatelji, saj jo enostavno pospravimo, ko gostje odidejo.

Vir: https://furniture123.co.uk