Na mirnem pobočju severozahodne Škotske se dviga kamnita hiša Kyle, ki s svojo markantno prisotnostjo in energijsko učinkovitostjo obljublja domovanje za več generacij.

Hiša je namenjena paru, ki želi živeti v ritmu narave in uživati v dramatičnih razgledih, ki jih ponuja stavba. Zgrajena je bila v 19. stoletju, iz kamnov, ki so domnevno relikvije železnodobnega naselja Dun Mhaigh. Tako že njeni zidovi pripovedujejo zgodbe preteklosti. Nahaja se ob južnem delu plitvega morskega jezera, imenovanega Kyle of Tongue, v zahodnem delu pokrajine Sutherland na Škotskem.

Revitalizacija pokrajine

Hiša Kyle je del ambicioznega projekta Wildland, ki udejanja vizijo danskega para Anne in Andersa Holch Povlsena za ohranjanje in revitalizacijo obsežnega dela škotskega višavja s pomočjo natančnega varovanja narave in procesa ponovnega vzpostavljanja divjine.

Iz nekdanje zapuščene kamnite razvaline, ki je bila na treh straneh brez oken, na vrhu pa jo je prekrivala azbestna kritina, je nastal izjemno lep brezčasen dom. Načrt in nadzor prenove Hiše Kyle je izvajal oblikovalski studio GRAS iz Edinburga, ki ga vodi arhitekt Gunnar Groves-Raines.

Ta zgodovinska preobrazba ni le arhitekturni dosežek, temveč tudi simbol trajnostnega sobivanja z očarljivo divjino. Skrbna prenova je hkrati poklon škotski in skandinavski arhitekturi, saj ponuja izkušnjo čutnega bivanja.

Pogled od daleč

S ceste so vidna zgolj okna tradicionalnih dimenzij, ki oznanjajo, da je stavba ohranila svojo prvotno obliko in da je obnovljena skladno z izročilom tradicije. Vendar pa pogled od blizu hitro razkrije tudi nekatere sodobne prvine, kot so velika okna brez okvirjev v pritličju, ki podarjajo moderen pridih kamnitemu pročelju.

Vstop v notranjost

Vhodna vrata iz masivnega hrasta označujejo prehod iz skromne zunanjosti v prefinjeno, a izčiščeno, skoraj samostansko notranjost. Ker od originalne notranjosti ni ostalo skoraj nič, je bil načrt reinterpretiran in racionaliziran v serijo enakih bivalnih prostorov. Ti so oblikovani z natančno dodelanimi hrastovimi pregradami, umeščenimi v apneno ometano lupino preostale kamnite strukture, ki definirajo bivalna območja znotraj in med njimi.

Metuljčki v lesu

Hrastov les toplo sprejema obiskovalce. Tako stene kot tla so prekriti s hrastovimi deskami iz Dinesena, ob tem pa hiša ponuja tudi kuhinjo in kopalnico z opremo po meri. Lesene talne obloge prefinjeno poudarjajo bistvo narave. Vsaka naravna razpoka je skrbno ohranjena in utrjena z metuljastimi hrastovimi spoji, kar daje prostoru izrazit karakter in prikaže naravno popolnost v nepopolnosti.

S preprostostjo do notranjega miru

V nadstropni hiši so harmonično razporejeni spalni, prehranjevalni in bivalni prostori ter kopalnica, ki razvaja telo in duha. Vse je oblikovano s preprosto paleto naravnih materialov, kot so kamen, les, apneni omet, medenina, usnje in steklo, kar zagotavlja, da hiša ohranja svoj minimalističen in eleganten značaj. Uporaba sodobne tehnologije je omejena in diskretna, prisotna je le tam, kjer omogoča bolj učinkovito življenje. Tako se vsak trenutek, preživet v hiši, spremeni v nepozabno doživetje, povezano s pristno naravo in notranjim mirom.

Fotografije: Alex Macleod