V dih jemajoči romunski pokrajini se skriva Skrbnikova hiša. Prenovljena stavba, umeščena med slikovite hribčke in doline, vabi v svojo notranjost kot čaroben dom.

Če ste kdaj razmišljali, da bi odpotovali v deželo Drakule, a vas je zaradi preštevilnih krvosesnih zgodb strah obiskati graščino Vlada Tepeša, se morda raje odpravite bolj severno, v vasico Criş v Transilvaniji, kjer je posestvo Bethlen. Današnja skrbnika posestva sta mati in sin Gladys in Nikolaus Bethlen. Njuna družinska povezava s krajem sega 800 let v preteklost, do grofa Miklósa Bethlena, katerega bratje so ustanovili omenjeno romunsko vasico in v njej zgradili tudi grad.

Nakup stavb, nato prenova

Leta 2007 sta Gladys in Nikolaus Bethlen kupila nekaj zapuščenih zgradb, raztresenih po njuni rodni vasi, in nato investirala v izvedbo natančnih obnovitvenih in gradbenih del. Ena od stavb, ki sta jo revitalizirala, je Skrbnikova hiša.

Namera matere in sina je bila, da propadajočo stavbo preoblikujeta v sodobno, oblikovalsko prefinjeno gostinsko-turistično lokacijo, ki se spoštljivo prepleta s preteklostjo in hkrati podpira lokalno skupnost z zaposlovanjem, izobraževanjem, usposabljanjem in ustvarjanjem delovnih mest.

Ohranitev avtentičnosti

Skrbnikova hiša je danes razkošen počitniški dom, ki svojim gostom ponuja čudovito bivanje v mirnem okolju. Hiša je dobila ime po namenu, ki ga je imela še pred 300 leti, saj je v njej nekoč bival skrbnik bližnjega gradu.

Prenovo hiše je vodila Melanie Etten-Rueppell iz Rueppell Design & Interiors iz Amsterdama. Bistveno je bilo, da se ohrani zgodovinska avtentičnost stavbe in kraja, zato je bila misija Rueppellove ustvariti vzdušje neprimerljivega udobja, v slogu, ki dopolnjuje izvor zgradbe.

Prenova je zahtevala veliko predanosti in uporabo tradicionalnih materialov, kot so mineralni ometi in apnene barve, ki zagotavljajo paroprepustnost sten. Tla po vsej hiši so obložena z Dinesenovimi luženimi kmečkimi deskami iz lesa duglazije in ponujajo čudovit kontrast stropu, ki ga krasijo prenovljeni stari temni tramovi.

Prostor, ki je več kot za prigrizke

Kuhinja združuje klasično eleganco z modernim pridihom. Centralni element predstavlja kuhinjski otok v živahni modri barvi, ki se lepo ujema s sivim marmornim pultom. Barvni kontrasti prinašajo svežino in dinamiko v prostor, hkrati pa ohranjajo rustikalni čar s tradicionalnimi lesenimi tramovi, ki se raztezajo čez strop. Do potankosti opremljena, prostorna kuhinja ima vse sodobne pripomočke, vključno z indukcijskim kuhalnikom in pečico. Kuhinjske naprave kažejo na skrbno načrtovanje in pozornost do detajlov.

Nad kuhinjskim otokom visijo tri elegantne medeninaste luči, ki so praktičen vir svetlobe nad delovno površino. Ob steni se bohoti velik, ukrivljen modri kuhinjski element, ki se sklada s preostalim pohištvom, hkrati pa služi kot funkcionalen prostor za shranjevanje.

V sosednjem prostoru je jedilnica, ki se ponaša s stilnim pohištvom. To se popolnoma prilega niši v slikoviti hiši iz 18. stoletja.

Dnevna soba kot družaben prostor

V mansardnem delu je dnevna soba, ki jo zaznamujejo impresivni temni leseni tramovi ‒ ti se razprostirajo čez strop in ustvarjajo dramatičen arhitekturni učinek, medtem ko naravna svetloba nežno preplavlja prostor skozi velika okna.

Udobna sedežna garnitura v nevtralnih tonih ponuja obilo prostora za sedenje in je okrašena z barvitimi blazinami, ki dodajajo živahnost in domačnost. Počivalniki se stilsko ujemajo s kavčem in dodatno prispevajo k občutku udobja. V središču prostora je robustna kavna miza, ki je idealna za družabne trenutke ali kot površina za odlaganje knjig in pijač.

V kotu sobe je lesena knjižna omara, ki se razteza od tal do stropa in ponuja bogat prostor za knjige in dekorativne predmete. Na tleh se razprostirajo barvite preproge.

V pritličnem delu hiše je še knjižnica, kjer lahko gosti uživajo v dobri knjigi ali igrajo družabne igre z družino in prijatelji, medtem ko se prepuščajo miru in tišini podeželske Transilvanije.

Razkošne spalnice

Kar štiri spalnice so v hiši in so prava podoba elegance in udobja, kjer se tradicija prepleta z modernim oblikovanjem. V mizarski delavnici izdelane postelje in mehka posteljnina zagotavljajo udoben spanec. Prostori so zaključeni z mehkimi, pastelnimi barvami, z originalnimi lesenimi tramovi in tradicionalnimi ploščicami na prenovljenih lončenih pečeh, ki zagotavljajo toplo in prijetno vzdušje v hladnejših dneh. Vsaka spalnica ima svojo kopalnico, kjer so pozornost namenili kakovosti in estetiki.

V prostorni kleti je savna, ki zagotavlja sprostitev telesa in duha, pri čemer pomagajo tudi osvežilne naravne dišave, v zavetju vrta pa si je mogoče privoščiti skok v bazen ali se z vrta podati v čudovito okolico, polno zelenja in miru.

Fotografije: Philip Vile