Arhitekturnemu biroju Rise Design studio so lastniki zaupali prenovo trinadstropne hiše v Londonu. Hiše niso samo adaptirali, ampak tudi razširili, njena posebnost pa je gotovo parket iz duglazije, ki so ga položili v kuhinji, mansardnem delu stavbe in tudi na nekatere stene.

Od stare hiše so ostale le sprednja in stranske zidane stene, vse drugo je narejeno na novo. Lastniki so želeli čim več udobnih kotičkov in lesenih elementov, zahteva je bila tudi veliko naravne svetlobe, ki na lesu ustvarja čudovite igre senc.

Les se pojavlja v obliki talnih, stenskih in stropnih oblog, pa tudi v pohištvu, na primer knjižnih policah. Stavili so na duglazijo znamke Dinesen v obliki širokih desk, razlog pa je njena obstojnost. Duglazija, ki izvira z zahodnega dela Severne Amerike, je na primer odporna proti vremenskim vplivom, se skoraj ne krivi in krči ter je vsestransko uporabna za izdelavo parketov, pohištva ter teras s srednjo obremenitvijo, lahko se uporablja tudi brez kemične in mehanske zaščite.

Sicer pa so posebnost hiše tudi asimetrična okna, dva izstopata kot škatli od hiše navzven in sta urejena v kotička za posedanje in branje, namenjena pa sta tudi temu, da družina lažje vzpostavi stik z naravo.

Zaradi veliko lesa je hiša topla, ambient umirjen in udobje ene sobe naravno vodi v objem druge. Zasteklitve od tal do stropa vnašajo odprtost, skozi svetlobnik oziroma stropno okno med kuhinjo in jedilnico pa lahko družina ob večerih opazuje celo zvezdno nebo. Naravni materiali z lesom na čelu so spet dokazali, da je iz njih mogoče ustvariti vse in da je le nebo meja.

  • Arhitektura: RISE Design Studio
  • Lesene obloge: Dinesen

Fotografije: Edmund Sumner