Prestižno penthouse stanovanje v stanovanjskem bloku nad južnim delom Parka Avenue v New Yorku je prava oaza udobja in stilske dovršenosti.

Očarljivo bivališče se razprostira v zadnjih dveh nadstropjih novejšega stanovanjskega bloka in obsega 557 kvadratnih metrov. Vsak kotiček tega razkošnega penthouse stanovanja je prežet s subtilno eleganco, ki je rezultat sodelovanja danskega oblikovalskega studia Søren Rose in švicarsko-ameriškega para, ki v New Yorku večkrat letno najde svoje zatočišče.

Marmorni pozdrav

Skrbno izbrana kombinacija tradicionalnega skandinavskega dizajna ter industrijskega in sodobnega utripa mesta nikogar ne pusti ravnodušnega. Že ob vstopu v stanovanje nas pozdravi marmorna stena Verdi Alpi, ki se razteza po steni skozi dve etaži in nas popelje v svet luksuza. Ta dragoceni kamen izvira iz istega kamnoloma kot marmor za ikonični barcelonski paviljon, ki sta ga Ludwig Mies van der Rohe in Lilly Reich leta 1929 zasnovala za mednarodno razstavo Expo v Španiji. Marmorna stena s zelenim sijajem in privlačnimi žilicami dodaja pridih zgodovinskosti sodobnemu bivalnemu prostoru na drugi strani velike luže.

Prehod iz hodnika nas vodi do osupljivega dnevno-jedilnega prostora na eni strani, medtem ko sta na drugo stran subtilno umaknjena kabinet in glavna spalnica, ki ponujata zasebnost in udobje.

Tla za več generacij

Z velikimi okni, ki v domovanje prepuščajo obilo naravne svetlobe, stanovanje kar sije, svetloba nežno poplesuje tudi po tleh. Bivalni prostori so opremljeni s prepoznavnimi širokimi hrastovimi deskami danske znamke Dinesen, izdelanimi iz trajnostno pridobljenega lesa.

Pohištvo, za katerim stojijo velika imena

Kuhinjski otok je delo oblikovalca Antonia Citteria, stene in omare so iz Bulthaupa, aparati pa iz Gaggenau. V jedilnem kotičku kraljuje edinstvena miza Seagram studia, obdana z vintage stoli The Chair Hansa J. Wegnerja iz leta 1949, ki so bili preoblečeni v naravno usnje.

Umetniška dela, kot je platno M. Crow iz BDDW v jedilnici, dodajo topel barvni pridih, komoda ob dolgi steni prav tako v stanovanje prinaša edinstveno noto.  

Čarobno spalnico krasi ikoničen stol PP225 Flag Halyard Hansa J. Wegnerja, prijetno vzdušje uprizorijo tudi nočne svetilke.

V kopalnici stanovalce pričaka velika marmorna kad, ki vabi k sprostitvi.

Skok na streho

Prostorna strešna terasa, obložena z velikoformatnimi ploščami iz rimskega travertina, se razprostira v več ravneh. Na zunanjih površinah je poskrbljeno za udobno posedanje na pohištvu, ki so ga zasnovali v Studiu Søren Rose. Strešna terasa stanovalce razvaja še s prelivnim bazenom in privlačno ploščadjo, na kateri sta še letna kuhinja in kamin iz marmorja.

Stanovanje v srcu New Yorka je z odlično razporeditvijo prostorov ter skladno notranjo in zunanjo zasnovo je tako več kot le prostor za bivanje. V njem zaznamo zlitje estetike, udobja in trajnosti, ki ponazarja, kako topel je lahko dom, pa četudi v velemestu.

Fotografije: Brook Holm