Futuristično stanovanje v srcu češke prestolnice bi brez težav lahko postalo prizorišče za snemanje hollywoodskega filma. Ne le zaradi urbane kulise, ki se bohoti skozi velike zastekljene površine, temveč predvsem zaradi notranjega oblikovanja, pod katerega se podpisuje arhitekt Petr Janda, ki navdušuje s svojo neznačilno podobo.

Drzno. Futuristično. Nezemeljsko. To je le ozek nabor besed, s katerimi bi lahko opisali sodobno stanovanje v središču Prage. Stanovanje s kar 275 m2 uporabne površine se namreč razteza v samem vrhu prenovljenega objekta, njegovo krožno stopnišče pa obiskovalce iz futurističnega interjerja popelje navzgor v zeleno oazo sredi mesta.

Osrednja ideja penthouse stanovanja je zabrisati meje stanovanja in vanj povabiti mesto. Stanovanje tako ni definirano le znotraj zastekljenih sten, temveč tudi mesto, ki ga obdaja, postane del njega. Gre za prenovo obstoječega stanovanja, arhitekti pa so pri tem posegli v kar dve vrhnji nadstropji vogalne hiše, na meji pozidanega območja.

Tudi arhitekturna zasnova se opira na edinstveni položaj penthousea, ki se dviga nad okoliškimi stavbami in izkorišča panoramski pogled. Interjer se svobodno in kontinuirano pretaka po prostoru in se optično nadaljuje skozi velike zastekljene površine v mestne ulice.  

Tloris je funkcijsko razdeljen na intimne in družabne dele, ki uravnotežijo polne in prazne prostore, ločene z jekleno membrano valovite predelne stene. Čeprav je penthouse v prvi vrsti ekstrovertiran, je mogoče njegovo uporabniško udobje modulirati v intimen prostor z uporabo paravanov in zaves. Membrana glavne predelne stene, ki se gladko vije skozi stanovanje, za seboj ustvari zasebni svet, skrit pred očmi obiskovalcev, kamor se lahko stanovalci zatečejo v lastno intimo. Zasebni del je razdeljen na posamezne bivalne sklope – glavna spalnica in otroške sobe, prav vsi pa se odpirajo skozi zasteklitev proti mestni pokrajini.

Glavna spalnica je povezana s kopalnico in skritimi nišami s stranišči in tuši ter je dostopna skozi hodnik s knjižnico, ki meji na garderobno omaro. Otroški del, sestavljen iz dveh ločenih otroških sob, je dostopen s hodnika skozi kopalnico. Bivalni prostor je zasnovan z namenom postopnega odkrivanja in odpiranja prostora od vhodnega dela proti panoramsko odprtemu bivalnemu prostoru, ki je v dveh etažah povezan z markantnim stopniščem.  

Viseče jekleno stopnišče je prava paša za oči, kiparsko vstavljeno v eliptični izrez v stropu, ki ustvarja dominantni element dvonadstropnega bivalnega prostora. V prostor, ki ga je ustvarilo plastično oblikovanje stropa, je arhitekt umestil knjižne police. Kuhinja sledi zveznemu oblikovanju vhodne predelne stene in je zasnovana kot masivno hrbtišče z lebdečim otokom. Ta ustvarja celostno kompozicijo, ki se preliva v spodnji del bivalnega prostora z jedilno mizo in sedežno garnituro.

Vrt je zasnovan okoli osrednjega griča nad jaškom dvigala, ki omogoča višjo plast substrata za intenzivno zelenje. Proti robu prehaja v travo in gredice, ki jih tvorijo kompozicije okrasnih in kmetijskih rastlin. Subtilno ograjo okrog roba predstavlja rastlinje z užitnimi sadeži, dodatno pa še jeklena ograja s subtilno strukturo.

  • Avtor: Petr Janda
  • Lokacija: Praga, Češka
  • Trajanje projekta: 2016-2019
  • Zaključek projekta: 2020
  • Uporabna površina: 275 m²

Fotografije: BoysPlayNice