V predelu drugega največjega mehiškega mesta Guadalajare stoji futuristično oblikovana hiša, katere forma je povsem podrejena terenu.

Mehiški arhitekturni biro RE+D se je znašel pred velikim izzivom, na precej razgiban teren je moral umestiti objekt, ki bi se povsem skladal z robatostjo lokacije same. Nastala je Casa Cañadas, ki je odgovor na dano topografijo, oblikovana s spoštovanjem do obstoječih dreves. Kot pojasnjujejo arhitekti, sama konstrukcija pri oblikovanju arhitekture ni bila v ospredju, samo izhodišče je predstavljal predvsem razgiban strm teren.

Dinamično zasnovana hiša je namenjena uporabniku, ki ceni funkcionalnost prostora in fluidnost same zasnove tlorisa. Material in struktura karakterizirata sam objekt, katerega zasnova sloni tudi na principu pasivne gradnje in delovanja. Prosojnost fasadnega materiala omogoča uporabo naravne svetlobe in odpira slikovite poglede na okolico, obenem pa omogoča zadostno mero zasebnosti. Tloris projekta sloni na dveh povezanih krakih, med katerima se bohoti osrednja ozelenela terasa, ki tudi prostore v sredini oskrbuje z naravno svetlobo in svežim zrakom.

V prvem nadstropju se nahajajo bivalni prostori, v pritličje so umeščene spalnice. Tloris objekta je odprt, predeli namenjeni posamezni uporabi se med seboj pogosto ločujejo po materialih. Z odprto zasnovo prostora so arhitekti uporabniku dali možnost, da ga dinamično spreminja, premika pohištvo in ga kombinira ter s tem soustvarja prostor. Lastnik, velik ljubitelj jeklenih konjičkov, tako dobi tudi možnost, da katerega izmed njih umesti v interjer objekta. Le zavesa ločuje bivalni del od terase, s tem pa se ustvari komunikacija med zunanjim in notranjim prostorom, kar še dodatno potrjuje fleksibilnost objekta samega.

Fotografije: César Béjar