Arhitekti studia COSMO so se lotili celovite prenove praškega stanovanja iz leta 1930, vključno z osvežitvijo tlorisa ter zamenjavo talnih oblog in stavbnega pohištva. Navdih za oblikovanje interjerja so črpali v belo lakiranih vratih in oknih stanovanja s častitljivo zgodovino, okrašenih z medeninastimi ročaji.

Studio COSMO se podpisuje pod estetsko dovršeno prenovo stanovanja v predmestju Prage. Kot so navedli, jih je pri izbiri materialov in barv vodila izvirna estetika prostora. „Navdih je izhajal iz lastnosti stanovanja, kot so belo lakirana vrata in okna, okrašena z medeninastimi ročaji, ter iz značilnega hrastovega parketa,“ pojasnjujeta zakonca Kabelka, ki sta zaslužna za osvežitev skoraj stoletje starega stanovanja.

Najprej so v tlorisu odstranili vse nenosilne stene, s čimer so pridobili prostoren hodnik, ki dandanes služi kot osrednja povezava v stanovanju. Obiskovalce sprejme markantna zelena veža s krožnim ogledalom, ki predstavlja vhod v stanovanje. Zraven je velikodušno zasnovana knjižnica, ki ponuja dovolj prostora za shranjevanje knjig in osebnih predmetov.

Prvotne ozke prostore, obrnjene na ulico, so s široko odprtino združili v en sam odprt dnevni prostor. Bela kuhinja se brezhibno integrira v steno, prostostoječe pohištvo pa se ujema s hrastovimi tlemi. Po meri izdelana miza iz masivnega hrasta služi kot osrednja točka in se lepo dopolnjuje s preostalimi elementi prostora. Dnevna soba ima dostop do balkona, ki gleda na ulico, krasi pa jo impozantna umetnina.

Kopalnico so zasnovali po vzoru zdravilišča, z drobnimi ploščicami in zaobljenimi vogali. „Izbira okroglih mozaičnih ploščic odseva starost in veličino stanovanja. Pozornost do detajlov se izrazi v medeninastih dodatkih, nišah v betonskih ploščah in subtilni indirektni osvetlitvi,“ so zapisali v studiu COSMO.

Spalnica je očiščena vse navlake. Prostorna garderobna omara skriva diskreten delovni prostor, so pa v prostor umestili barvni poudarek z modrikasto nišo. Spalnica ima tudi dostop do lastne kopalnice.

  • Prenova: Studio COSMO
  • Avtorja: Jiří Kabelka in Tereza Kabelková
  • Lokacija: Praga, Češka
  • Projektno leto: 2020
  • Zaključek projekta: 2023
  • Uporabna površina: 107 m²

Fotografije: Tereza Kabelková