Ne le pri nas, tudi v tujini ponudba in cene nepremičnin niso prav nič prijazni do mladih, ki iščejo svoj prostor pod soncem. Mlada družina si je tako ustvarila družinsko gnezdo kar v nadstropju družinske hiše iz začetka minulega stoletja. Seveda so se bivanjske potrebe v skoraj sto letih, odkar je bila hiša zgrajena, spremenile, zato je bilo stanovanje potrebno temeljite prenove. To so lastniki zaupali praškemu studiu Plus One Architects.

Čeprav površina domovanja znaša vsega 63 m2, le to zaradi premišljene zasnove in izbire materialov ter barv deluje bistveno prostornejše. Stanovanje, ki se nahaja v nadstropju družinske hiše v praški soseski Vršovice, je imelo visoke strope in veliko naravne svetlobe, kar so želeli ohraniti, po drugi strani pa njegov prvotni tloris ni več nagovarjal potreb sodobnega časa. Zato sta se arhitektki Petra Ciencialová in Kateřina Průchová lotili dela.

Želja lastnikov je bila jasna – zračen in prostoren bivalni prostor, primeren za druženja, ter vrsta manjših in bolj intimnih kotičkov, kamor bi se lahko zatekli vsi člani gospodinjstva. Od najstarejšega do najmlajšega. Proces iskanja prave tlorisne rešitve je bil vse prej kot preprost, a na koncu se je le zbistrila končna različica, ki je ustrezala tako arhitektkama kot lastnikom.

Vse nenosilne stene so porušili, s čimer so omogočili dotok svetlobe tudi globlje v prostor. Pa tudi nosilne stene niso ušle nekaterim posegom. Takoj ob vstopu v prostor nas objame bivalni del, ki se širi čez večji del tlorisne površine in ga je mogoče preprosto povečati oziroma razširiti v spalnico/pisarno. Slednjo od bivalnega dela ločijo le zastekljena vrata, z zavesami po obodu, ki zagotavljajo intimo.

Drugi del stanovanja je namenjen otroški sobi in kopalnici. Tlorisna površina otroške sobe sicer ni velika, a sta arhitektki prostor optično povečali tako, da sta posteljo dvignili nad shranjevalne površine. Okno, ki sta ga vgradili ob postelji, omogoča kroženje zraka in komunikacijo z drugimi družinskimi člani v stanovanju. Kopalnica je minimalistična, a skriva vrsto shranjevalnih površin.

Rahlo presenečenje predstavlja popolna odsotnost stropnih luči ‒ izjema je le lestenec nad jedilno mizo. Vsa druga svetila so vgrajena v pohištvo, kar pomeni, da vir svetlobe ni viden, njegova jakost pa je prilagojena delu dneva.

  • Arhitektura: Plus One Architects; Petra Ciencialová in Kateřina Průchová
  • Lokacija projekta: Vršovice, Praga
  • Leto začetka projekta: 2021
  • Leto dokončanja projekta: 2022
  • Okvirni stroški projekta: 60.000 €

Fotografije: Radek Úlehla