V svetlo stanovanje v eni izmed praških novogradenj se je vselila mlada družinica, ki pa ji prvotni tloris ni bil najbolj všeč. Da bi njihovo novo gnezdo kar najbolj odgovarjalo njihovim potrebam in željam, so za pomoč poprosili češki arhitekturni studio No Architects.

Novogradnja sredi Prage se lahko pohvali z velikimi terasami, kar je bil mladi družini eden od ključnih dejavnikov pri odločitvi za nakup. Skupaj s teraso namreč stanovanje meri kar 228 m2, naročnika pa sta želela oblikovati stanovanje, kjer bi vsi družinski člani preživljali dneve in se družili. Druženju primerno pa so zasnovani tudi vsi kosi pohištva z zaobljenimi linijami in odprto zasnovo. Kadar pa bi si zaželeli intime, bi jim zasnova omogočala tudi to.

Prvotni tloris za potrebe nove družine ni bil primeren, zato so v sklopu obsežne prenove arhitekti najprej del dnevne sobe ločili in ga namenili delovni sobi, igralnici in sobi za goste. Vse v enem. Velik monumentalen prostor, ki je poprej vladal stanovanju, so tako umestili v bolj funkcionalen prostor za družinsko bivanje. Po želji se lahko namreč prostor odpre, velika drsna monumentalna vrata pa se skrijejo za knjižne police v dnevnem prostoru. V novonastali tloris so nato arhitekti umestili izbrane kose pohištva, ki vse do zadnje podrobnosti ustrezajo značaju družine, ki v stanovanju prebiva.

Dobra arhitekturna zasnova vedno vključuje tudi usklajeno tehnično infrastrukturo, v tem primeru grelna telesa, prezračevanje, stikala, svetila itd. Po mnenju No Architects ta aspekt v novogradnjah vedno predstavlja veliko izziva. Obstoječa infrastruktura običajno sledi preprostim tehničnim rešitvam, zato so se arhitekti potrudili in vse tehnikalije skrili za igrivimi detajli ali posameznimi vgradnimi elementi. Le pozoren obiskovalec bo tako opazil prezračevalne rešetke ali skrito napo oziroma posamezne priključke, ki so jih arhitekti premišljeno skrili v interierju.

Igriv značaj stanovanja se odraža tudi v izbiri barv in materialov. Modra kuhinja, ki se dopolnjuje z retro ploščicami v komplementarni oranžni barvi, in ribja kost v hrastovem parketu ali modra omarica na hodniku. Vsi ti elementi so tam po temeljitem premisleku, in prav to je tista odlika, ki naredi to praško stanovanje še toliko bolj posebno.

Fotografije: Studio Flusser