V eni prvih večstanovanjskih stavb v Pragi, zgrajeni v funkcionalističnem slogu, najdete na prvi pogled nenavadno stanovanje, kot igro praznine, svetlobe in materialnosti. Arhitektka Martina Homolková je servisne prostore v celoti umestila v netipičen pohištveni blok, s tem pa dopustila bolj umetniško izrabo preostale površine prostora.

Projekt je neke vrste eksperiment, ki raziskuje meje materialnih možnosti, konstrukcije pohištva in trajnosti. V samem začetku rekonstrukcije so stanovanje očistili vseh neuspešnih intervencij v prostor, ki se jih je skozi čas nabralo kar nekaj. S to praznino, ki je nastajala, pa se je rodila želja, da jo izkoristijo sebi v prid, še več, jo celo povečajo.

V ta namen se je v osrednjem delu izoblikoval velik pohištveni blok, kamor je arhitektka umestila vse potrebno; ob vhodu dva pomožna prostora in garderobo, v nadaljevanju pa še odlagalne površine, celo kuhinjo in dve kopalnici. S tem je osvobodila preostalo površino tlorisa, ki ostaja preprosta, opremljena le z nekaj skrbno izbranimi umetniškimi deli. Pohištveni kubus je tako prevzel tudi funkcijo velikega platna, na katerem je svojo kreativnost izrazila umetnica Klára Spišková.

Lupina stanovanja odraža njegov prvotni duh, z belimi stenami pa prostor deluje skorajda galerijsko. Skozi prostor se pretaka le subtilen rožnati pridih, ki se postopoma preoblikuje in doseže vrhunec na obeh koncih stanovanja: v dnevni sobi z rožnato sedežno garnituro in v spalnici v kombinaciji z odtenki marelice in živahne škrlatne, ki se pojavljajo na zavesah ustvarjalke Linde Kaplanove.

Lanene tkanine se stapljajo okoli mehkega loka postelje in ločujejo spalni del od bivalnega ter subtilno obarvajo svetlobo spalnega prostora. Protiutež nežnemu tekstilu so robovi svetil Inga Maurerja in fotografije Bet Orten.

Nežni rožnati toni v kopalnici so postavljeni poleg bolj robustnih materialov, ta koncept mehkobe in hrapavosti pa se odraža tako v celoti kot v detajlih interjerja. Barvni koncept je dodatno dopolnjen s temo notranjosti in zunanjosti – notranjost bloka je temnejša in bolj prizemljena. Rdečkast ton se v kopalnicah prelevi v temno opečnato oz. terakota barvo, ambientalna svetloba pa še dodatno poveča topel, mističen vtis prostora.

  • Studio: Malfinio
  • Avtorica projekta: Martina Homolková
  • Lokacija: Praga, Češka
  • Začetek projekta: 2020
  • Zaključek projekta: 2023
  • Uporabna površina: 135 m²


Fotografije: BoysPlayNice