Skoraj vsak od nas si je kot otrok želel hišico na drevesu. Lastniki hiše na Švedskem so si to željo uresničili in skupaj z arhitekti zasnovali poletno stanovanjsko rezidenco, umeščeno v same krošnje dreves.

Poletna hiša Solviken ima obliko elegantnega paviljona, ki je napol skrit za listavci in stoji na strmem pobočju. Navidezno lahka hiša sloni na vrstah izredno tankih jeklenih stebrov, ki dajejo vtis, kot da skoraj lebdi v listju, dvignjena lega pa poveča fantastičen razgled na Severno morje in služi kot ločnica od sosednje ulice. Spalnice, kopalnice in pralnica so obrnjene proti severu, medtem ko je dnevno-bivalna stran s kuhinjo in dnevno sobo obrnjena proti terasi in razgledu.

V odsotnosti hodnikov so različni deli hiše neposredno povezani drug z drugim. Na videz preprost tloris ponuja več majhnih zasebnih kotičkov za sprostitev, medtem ko dizajn kaže zanimivo kompleksnost. Pozornost do detajlov v opremi, oblikovani po meri in pretežno v hrastovi barvi, prispeva k lahkotnosti, ki jo še povečujejo deset metrov velike steklene predelne stene na jugu.

Navdih za barvno paleto hiše nedvomno izhaja iz okolice. Zunanjost hiše je kombinacija vlaknocementnih plošč, stekla in lesa. Vlaknocementne fasadne plošče, ki so bile izrecna zahteva lastnikov, zagotavljajo še večji kontrast med zunanjostjo in notranjostjo hiše. Fasadne plošče Swisspearl Avera, balkonske ograje in vidni deli nosilne konstrukcije so v zamolklih sivo-zelenih tonih, lesena obloga je toplega, naravnega odtenka, aluminijasti okvirji vrat in oken pa v temnih, črnih barvah. Ravno kombinacija vlaknocementnih plošč zunanje obloge in lesene obloge na notranjih fasadnih površinah je tista, ki poskrbi za izjemno živahnost fasade.

Plošče Swisspearl so bile izbrane zaradi estetike in vzdržljivosti v dolgih, mokrih zimah. Razrezane so v dolge navpične formate in pritrjene na perforiran jekleni profil, velik 25 × 120 cm. Barvna serija Avera še dodatno poudari samo strukturo materiala, ki se odlično vklaplja v naravno okolico hiše. Plošče so naravno sušene in barvane z dinamičnim proizvodnim postopkom, kar jim daje nezamenljivo naravno in pristno teksturo. Zaradi visokoodpornega standardnega premaza so te plošče tudi posebej odporne proti praskam in močni umazaniji, ki je v naravi in pod drevesi ne manjka.

Poletna drevesna hiša Solviken je nedvomno prijetno zatočišče daleč stran od vrveža mestnega življenja.

  • Arhitektura: Johan Sundberg Arkitektur, Švedska
  • Fasada: Fasadne plošče Swisspearl Largo Avera AV 100

Podjetje Swisspearl Slovenija poleg fasadnih plošč proizvaja in trži še druge vlaknocementne izdelke (Valovitko, ravno kritino, strešne plošče Structa ter izdelke za urejanje vrta in okolice), ki dodatno prispevajo k prijetnemu bivalnemu počutju ter k naravnemu in sodobnemu videzu stavb.

Fotografije: Peo Olsson, Lund, Švedska

Sponzorirana vsebina