Fasada ne zagotavlja le zaščite objekta pred zunanjimi vplivi, temveč pomembno prispeva tudi h končnemu videzu. Ne glede na to, ali se nova fasada preprosto in nevsiljivo zlije z mestno pokrajino ali pa vzbudi privlačne poglede na podeželju –možnosti oblikovanja fasade so tako raznolike in individualne, kot so unikatni lastniki stavb sami.

Seveda je prav, da se pri izbiri fasade odločamo predvsem za funkcionalne razloge – da nas fasada ustrezno ščiti pred vremenskimi in drugimi zunanjimi vplivi, zmanjšuje porabo energije in ustvarja prijetno bivalno okolje.

Med fasade, ki omogočajo veliko oblikovalske svobode in so povsem individualne, spadajo zagotovo vlaknocementne fasadne plošče Swisspearl, ki so zasnovane na principu prezračevane fasade. Te zaradi različnih načinov pritrjevanja in formatov ter široke palete barv in različnih površinskih obdelav ponujajo številne možnosti oblikovanja. Tako lahko s harmoničnimi ali visokokontrastnimi barvnimi kombinacijami ustvarimo najrazličnejše vzorce, s kombinacijo fasadnih plošč različnih velikosti in shem polaganja pa lahko dosežemo nedvoumne poudarke. Osnova za oblikovanje videza stavb je bogata barvna paleta Swisspearl, ki zajema več kot 85 barv. Sestavljena je iz serij Reflex, Avera, Carat, Vintago, Vintago-Reflex, Gravial, Nobilis, Planea, Terra in Patina, ki so razpoložljive v širokem spektru komplementarnih odtenkov ter spadajo v sam vrh fasadnih rešitev na področjih ustvarjanja kontrastov, spektakularnih učinkov in skladnosti z okoljem.

Fasadne plošče velikega formata je mogoče pritrditi vodoravno, navpično in diagonalno na fasado, rezati na želene dolžine in po potrebi opremiti z edinstvenimi detajli ter vzorci gravur in perforacij. Ti so še posebej priljubljeni v sodobni arhitekturi ali pri večjih gradbenih projektih in podjetjih.

Posebne geometrijske oblike in strukture razbijajo ravne linije ter ustvarjajo ekskluzivne in edinstvene možnosti oblikovanja v posebnih vzorcih. To je mogoče doseči z individualnim pristopom rezanja fasadnih plošč. V takem primeru se plošče natančno razrežejo in dostavijo na gradbišče v točno določenem vrstnem redu, da se omogoči nemotena in natančna montaža.

Razne geometrijske oblike, posamezni vzorci, logotipi ali drugi elementi pri fasadnih ploščah Swisspearl niso ovira. Gravure so lahko videti na eni plošči ali pa se raztezajo čez več plošč, da ustvarijo večji vzorec. Strukturna izvedljivost vsake predlagane zasnove mora biti skladna s tehničnimi zahtevami. Gravirane plošče so na voljo v barvni seriji Carat, v drugih barvnih serijah pa na zahtevo.

Perforacije dajejo zunanji oblogi ali notranjim stenam fascinanten videz. Prepuščajo naravno svetlobo v stavbo in izstopajo iz običajnega oblikovanja. Odprtine, reže in druge perforacije se lahko uporabijo za ustvarjanje edinstvenih učinkov. Perforirane plošče so lahko tudi funkcionalne, kot npr. drsne žaluzije, vetrne zaščite, predelne stene, absorpcija zvoka ali del posebne razsvetljave. Lahko so tudi povsem dekorativne. Perforirane plošče so na voljo v barvnih serijah Carat, Nobilis, Terra in Planea.

Fasadne plošče Swisspearl so na slovenskem tržišču pa tudi drugod po svetu prisotne že vrsto let. Iz značilnosti samega materiala in preizkušenega načina proizvodnje izhajajo tudi številne prednosti, ki odlikujejo vse vlaknocementne izdelke: energetska učinkovitost, visoka kakovost in zanesljivost, obstojnost v vseh vremenskih razmerah, dobra zvočna izolativnost, zmrzlinska odpornost, negorljivost in dolga življenjska doba.


Podjetje Swisspearl Slovenija poleg fasadnih plošč proizvaja in trži še druge vlaknocementne izdelke (Valovitko, ravno kritino, strešne plošče Structa ter izdelke za urejanje vrta in okolice), ki dodatno prispevajo k prijetnemu počutju ter naravnemu in sodobnemu videzu stavb.

Sponzorirana vsebina