Odgovornost do ljudi in okolja je postalo ključno načelo arhitekture. Zato sta trajnost in vzdržljivost materialov pomembni komponenti današnje gradnje. Naj gre za živahno poslovno stavbo ali na obrobje gozda postavljeno stanovanjsko hišo - povpraševanje po uporabi trajnostne arhitekture in naravnih surovin nenehno raste.

Eno od takšnih trajnostnih rešitev ponujajo vlaknocementne fasadne plošče Swisspearl, ki so primerne tako za novogradnje kot prenove. Dolga življenjska doba vlaknocementa zagotavlja, da je fasada iz takšnih plošč fasada za več generacij, hkrati pa njegova vizualna privlačnost in prilagodljivost (bogata izbira barv in zaključkov) pripomoreta tudi k urejenemu in sodobnemu videzu stavb.

Kako vlaknocementne plošče prispevajo k celostnemu oblikovanju arhitekture?

Vlaknocementne plošče odpirajo širok manevrski prostor za gradnjo streh in fasad. Različni izdelki, formati, oblike in barve plošč se med seboj odlično kombinirajo in dopuščajo možnost oblikovanja edinstvenih stavbnih rešitev, ki so odraz arhitektovih ustvarjanj ali porabnikovih želja in potreb. Obnesejo se tako pri novogradnjah kot pri prenovah objektov, ker zadovoljujejo visoke gradbene in arhitekturne zahteve. Stavben ovoj iz vlaknocementa zagotavlja obenem kakovostno bivanje in sodoben dizajn, poleg tega pa se odlično vklaplja  v arhitekturo energijsko varčnih hiš.

Iz česa so narejene fasadne plošče Swisspearl?

Vsi vlaknocementni izdelki Swisspearl so narejeni iz vlaknocementa, ki se ga da v nestrnjenem stanju praktično poljubno oblikovati, v strnjenem stanju pa je oblikovno obstojen in odporen proti različnim vremenskim vplivom. Zato so vlaknocementni izdelki energetsko učinkoviti, trdni, negorljivi in raznovrstni.

Vlaknocement sestavljajo cement, voda, zrak, polnila ter armirna polivinil alkoholna in procesna celulozna vlakna. To so v ekološkem smislu neoporečne sestavine, ki omogočajo izdelavo trdnih in strukturno razgibanih izdelkov z dolgo življenjsko dobo.

Kako se fasadne plošče pritrjujejo?

Vlaknocementne plošče Swisspearl so zasnovane po načelu prezračevane fasade. Pritrjujejo se na leseno ali kovinsko podkonstrukcijo z vijaki ali kovicami. Možno je tudi nevidno pritrjevanje ali lepljenje. Notranji sloji fasadnih plošč zagotavljajo zgradbi nosilnost ter toplotno in zvočno izolativnost, zunanja obloga pa učinkovito varuje notranji sestav pred dežjem, vetrom in snegom ter daje zgradbi prestižen izgled in trajno lepoto.

Kakšne so dimenzije fasadnih plošč?

Velikoformatne fasadne plošče so v večini barvnih serij dobavljive v dveh klasičnih dimenzijah: 3050 × 1250 mm in 2510 × 1250 ter v dveh debelinah: 8 in 12 mm. Fasadne plošče Swisspearl imajo tudi specialno obdelano površino, impregnirane robove in premaz zadnje strani. Na voljo so v različnih zaključnih obdelavah. Po obrezovanju vseh štirih robov se lahko dodatno razrežejo na želene velikosti.

Polagajo se s horizontalnimi in vertikalnimi spoji, alternativno tudi v pasovih s horizontalnimi preklopi. Na voljo so v širokem razponu več kot 85 barv. Osnova za oblikovanje videza stavb je bogata barvna paleta Swisspearl, sestavljena iz serij Reflex, Avera, Carat, Vintago, Vintago-Reflex, Gravial, Nobilis, Planea in Terra, ki so razpoložljive v širokem spektru komplementarnih odtenkov in spadajo v sam vrh fasadnih rešitev na področjih ustvarjanja kontrastov, spektakularnih učinkov in skladnosti z okoljem.

Kakšne so še dodatne možnosti oblikovanja fasade s fasadnimi ploščami Swisspearl?

Možnosti oblikovanja so neskončne. Ponudbo široke palete zaključkov in barv fasadnih plošč je mogoče dopolniti še s posebnimi površinskimi obdelavami. Te dodatne možnosti dajejo zgradbam ekskluziven, poseben pečat.

Plošče lahko perforiramo, graviramo ali drugače površinsko obdelamo. Tako obdelane plošče lahko uporabimo posamično oz. v kombinaciji z drugimi Swisspearl ploščami v istem odtenku, drugem odtenku ali z drugimi materiali.

Kakšno vzdrževanje zahtevajo vlaknocementne plošče?

Same fasadne plošče ne potrebujejo posebnega vzdrževanja oz. njihovo vzdrževanje ni bistveno zahtevnejše od vzdrževanja kontaktnih fasad. V nasprotju z njimi moramo pri starejših prezračevanih fasadah vzdrževati in obnavljati tako fasadno oblogo kot tudi nosilno podkonstrukcijo. Pri novejših fasadah pa se za pritrjevanje uporabljajo predvsem sidra in podkonstrukcije iz nerjavnega oziroma pocinkanega jekla, aluminija in drugih podobnih materialov, ki imajo zelo dolgo življenjsko dobo in ne potrebujejo posebnega vzdrževanja.


Fasadne plošče Swisspearl v Sloveniji zastopa in prodaja podjetje Eternit.

Sponzorirana vsebina