Ta nenavadna, enodružinska hiša je kot temna vesoljska ladja umeščena v zeleno pobočje v podeželski Avstriji. Enakomerno je oblečena v črne velikoformatne fasadne plošče Swisspearl in njen dramatičen izraz zunanjih nagnjenih ravnin se nadaljuje tudi v notranjosti.

Ko se zlijeta stena vhoda in stešina stopnišča

Naravni naklon pobočja je bil skrbno izkoriščen in se neposredno povezuje s samo stavbo. Zadnja stena, ki zadržuje zemljo, določa stavbo in poudarja brežino pobočja. Ozka zunanja stena glavnega vhoda pa je zgrajena v diagonali in se zaradi obdelave fasade neopazno zlije v vidno strešno površino stopnišča.

Pridih glamurja

Zunanjost je izražena kot temen volumen in stavbo vodoravno razdeljuje na tri plasti. Stopnišče služi razbitju monotonosti, vendar je hkrati tudi povezovalni element. Hiša je povsod homogeno oblečena v plošče Swisspearl; strešna ravnina pa je zasajena z rastlinjem.

Garaža se nahaja na vhodni ravni. Servisni prostori, kot so pralnica, skladišče in naravno osvetljeni zimski vrtovi, so nameščeni v vmesnem nivoju. Spalni prostori pa v pritličju. Nizke, vgrajene žametne zofe in plišaste preproge dajejo dnevni sobi pridih glamurja. Zastekljene stene odpirajo notranjost proti vrtu in omogočajo pogled na jezero in okoliške vinograde.

Kamin not meja

Črne fasadne plošče so uporabljene tudi v notranjosti. Kamin, obdan s temnimi ploščami, vidno prinaša element ognja v bivalne in jedilne prostore, hkrati pa razmejuje obe coni. Veliko okno pripelje okoliško pokrajino v notranjost. Vodoravne letvice iz lesa z vidnimi površinami, obloženimi v plošče Swisspearl, pa zmanjšujejo zunanji hrup. Vsekakor je to dramatična hiša, ki v vsem svojem sijaju izstopa iz podeželjskega okolja.

  • Lokacija: Mönchhof, Avstrija
  • Arhitektura: ad2 Architekten, Weiden am See, Austria
  • Streha in fasada: Swisspearl Largo Carat Black Opal 7024 (R)

Fotografije: Meraner & Hauser OHG/SNC, Bolzano, Italy

***

Strešne in fasadne plošče iz podjetja Eternit Slovenija so namenjene oblaganju masivno in montažno zgrajenih novih stavb, kot tudi objektov, ki potrebujejo prenovo strehe ali fasade. Plošče ne ustrezajo le sodobnim tehničnim, fizikalnim in gradbenim zahtevam, temveč zagotavljajo tudi kakovostno bivanje in sodoben dizajn. Ekološko neoporečni vlaknocementni izdelki (Valovitka, ravna kritina, fasadne plošče Swisspearl ter izdelke za urejanje vrta in okolice) dodatno prispevajo k prijetnemu bivalnemu počutju kakor tudi naravnemu in sodobnemu videzu stavb.