Na Južnem Tirolskem, v eni tamkajšnjih najlepših dolin, tik ob meji z Avstrijo, se nahaja star skedenj, ki je po zaslugi arhitekturnega studia Architektur Kollektiv null17 dobil sodobno notranjost.

Če ste se že kdaj znašli v Dolomitih, vas je brez dvoma navdušila tamkajšnja tipična lokalna arhitektura. Hišice, ki so nastale pod močnim vplivom avstrijske arhitekture, so obdane z lesom in lokalnimi materiali ter subtilnimi detajli, značilnimi za regijo. V nasprotju z njimi je tipologija kmečkih poslopij precej bolj preprosta. Oblikovani so iz trpežnega lesa, ki že vrsto let uspešno kljubuje času. In prav nič drugačen ni Maireggerhof, star hlev, ki se nahaja v eni izmed najbolj slovitih dolin Južne Tirolske.

Star hlev je dolgo časa sameval na pobočju tamkajšnjih hribov, tik ob mestu Ahrntal, vse dokler v njem niso prepoznali pravega potenciala. Strogi gradbeni zakoni na območju zahtevajo, da zunanjost objektov ostane nespremenjena. V ta namen so se arhitekti posvetili oblikovanju notranjost in ojačanju konstrukcije kot take.

Star objekt je svojčas služil povsem drugačnemu pomenu, z nekaj truda pa so arhitekti studia Architektur Kollektiv null17 vanj spretno vpeli program za sodobno bivanje.

Znotraj oklepa starega skednja je nastala sekundarna konstrukcija, ki utrjuje trdnost objekta. Njena umestitev pa je arhitektom omogočila tudi integracijo večjih zasteklitev, s pomočjo katerih v prostor prodira naravna svetloba. Zaradi tega so v streho umestili tudi strešna okna, ki dovajajo svetlobo od zgoraj. Za prostorske ločnice so uporabili kar obstoječe tramove in stare lesene stebre.

Celotno konstrukcijo so utrdili z novo temeljno plastjo, sestavljeno iz kamna in betona. Objekt, ki je svojčas služil kot hlev, pa je z novo notranjostjo dobil tudi nov program. Če je včasih služil za bivanje živine in shranjevanje sena, so precejšnjo površino arhitekti izkoristili za umestitev velikega bivalnega prostora z dnevno sobo, kuhinjo in jedilnico, poleg tega pa še za igralnico, pisarno in kar tri spalnice.

Tako zunanjost kot interjer lepo dopolnjuje lokalni les, medtem ko so namesto rustikalnega sloga arhitekti na željo lastnika v prostor umestili sodobno pohištvo, ki vso pozornost usmerja v veličastno staro leseno konstrukcijo.

  • Avtor: Architektur Kollektiv null17
  • Lokacija: Ahrntal
  • Projektno leto: 2022

Fotografije: Alex Schidlbauer