Počitniški dom v starem hlevu

Družina je želela stavbo nekdanjega hleva izkoristiti in si v njem urediti svoj počitniški dom. Arhitekti so v preprosti strukturi - štirih kamnitih zidovih, ki podpirajo veliko leseno ostrešje - prepoznali zelo sodoben prostor, kjer se lahko vse družinske aktivnosti v eni potezi nanizajo pod odprtim slemenom strehe.

0

Tokrat se podajamo v vasico Güemes v španski Kantabriji, kjer je družina kupila posest z obstoječim hlevom. Čeprav je bil le-ta že v precej klavrnem stanju, so arhitekti v njegovi odprti zasnovi prepoznali potencial za povsem sodobno preobrazbo obstoječe strukture.

“Naša arhitekturna intervencija izhaja iz spoštovanja – ne le do tradicionalnih gradbenih materialov, pač pa predvsem do prostora, ki je obstajal znotraj debelih zidov,” povedo Zooco arhitekti, ki so znotraj dolge hlevske stavbe nanizali razkošno odmerjene dnevne prostore – kuhinjo, jedilnico, ognjišče, dnevno sobo, delovni kotiček in domačo knjižnico. Med vsemi temi funkcijami ni predelnih sten, posamezne prostore pa definirajo le kosi pohištva, ki nakazujejo specifično rabo. “Bivalni del je srce doma, njegov absolutni protagonist pa je velika lesena strešna konstrukcija,” opisujejo arhitekti, ki so ohranili stara, velika lesena vešala. Za knjižno omaro so skrili še spalnico z lastno kopalnico, nad njo pa uredili še poseben apartma s čajno kuhinjo za odraščajoče otroke.

Obstoječa zgradba je bila navzven le delno spremenjena: povečane so bile okenske odprtine na vzhodni in zahodni fasadi, ki ritmično uokvirjajo poglede na kantabrijsko pokrajino. Obe stranski fasadi – severna in južna – pa sta bili v slabem stanju, zato so jih arhitekti zasnovali na novo. Južno fasado so v celoti odprli na vrt. “Z drznejšimi zasteklitvami smo poskušali ustvariti dialog med tipično ruralno arhitekturo in novo, sodobno uporabo,” razložijo.

Staremu hlevu je bil dodan še manjši paviljonski prizidek, zasnovan zelo minimalistično in racionalno. Z njim so arhitekti na sodoben način nadaljevali tradicijo preproste, vaške arhitekture. V novo stavbo so umeščene sobe za goste, manjša savna in jedilnica ter pokrita terasa.

Prizidek, zasnovan v obliki črke L, skupaj s staro hišo ustvarja ugreznjen vrt, na katerega se odpirajo vsi objekti počitniške hiše. V srce te zunanje ureditve je vstavljen bazen, iz katerega se odpirajo najlepši razgledi na hribovito Kantabrijo.

Arhitektura: Zooco

Fotografije: Imagen Subliminal

Prejšnji članekIgra svetlobe je najlepši okras vhodnih vrat
Naslednji članekFleksibilna mansarda za samskega urbanega moškega
Arhitektka, ki rada izkuša, oblikuje in opisuje lepe prostore. Trenutno v Španiji išče navdih v mediteranski kulturi bivanja, a z veseljem ponudi kak online nasvet za opremo doma. Dosegljiva na spodnjih kontaktih:

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *