V švicarskem Ollonu so arhitekti studia Savioz Fabrizzi Architectes poskrbeli za zanimivo preobrazbo starega hleva. Projekt z imenom Hiša Bornet se razteza na 115 m². Včasih je služil kot kmečki skedenj, s premišljeno prenovo pa so ga preuredili v stanovanjski objekt.

V vasi Ollon, v njenem gosto pozidanem središču, stoji več desetletij star skedenj. V resnici nihče ne ve natančne letnice, kdaj so ga pozidali. Stavba, ki je sprva služila kot kmečki skedenj, pa je s premišljeno prenovo dobila novo vlogo. Novo življenje. Na njenih ruševinah je namreč nastal enostanovanjski objekt.

Arhitekti studia Savioz Fabrizzi Architectes so v pritličju uredili enoten prostor, ki ga razčlenjuje le utility. Dnevno sobo so umestili na zahod, tik ob vhodu, glavno spalnico pa na vzhod. Nivo višje. Z razčlenitvijo objekta na posamezne nivoje so arhitekti členili tudi namembnost prostora, hkrati pa zarisali nevidno ločnico med zasebnim in javnim. A členitev na nivoje ima še eno funkcijo, zaradi tega jim je namreč uspelo ohraniti obstoječe stenske odprtine, ki pomembno prispevajo k značaju stavbe oz. hleva.

Ena redkih odprtin, ki so jo ustvarili naknadno, je velika zastekljena fasada v bivalnem delu. Razteza se čez celotno širino stavbe in ponuja neovirane razglede na okoliške vinograde in dolino reke Rone. Zasnova izpostavlja prednost neoviranega prostora, spalnica pa stik z okolico išče prek manjše terase.

Odprtine v stranskih dveh fasadah so skoraj nespremenjene in predstavljajo sodobno reinterpretacijo lesenih sten, ki so včasih služile za prezračevanje hleva. Nove zaslonske stene so poravnane z zunanjo steno in lastnikom zagotavljajo nekaj zasebnosti.

Poleg bivalnega dela pa ima svojo vlogo tudi kletni del, v katerega so arhitekti umestili pisarno s kopalnico in servisne prostore. Kletni del je deloma pod zemljo, spet drugi del pa je viden.

Fotografije: Kristyna Strejcovska, Thomas Jantscher