Predstavljamo 10 izbranih ambientov preteklega leta, ki so med vami doživeli največji odziv.

1. Naredi sam

Največ odziva je prejel projekt Brine in Tomaža, ki sta se pred prihodom dojenčice lotila prenove svojega le 32 m2 velikega stanovanja. Z malo spretnosti, inovativnosti in veliko lastnega dela sta prenovo speljala z zelo omejenim proračunom: koliko je stala celotna prenova, razkrivamo v članku.

Prenova mini stanovanja v domiselno družinsko gnezdo. Več o projektu. (foto: arhiv lastnikov)

2. Sanjska hiša slovenske družine v Avstraliji

Ogromen odziv je dobila tudi zgodba Slovenke, ki je po petnajstih letih bivanja v Avstraliji z družino tam kupila hišo, jo dodobra prenovila ter izbrano opremila. Alenkini interierji – od prečudovite dnevne sobe do kopalnice v naravni keramiki – so resnično prava paša za oči.

Dom za zmeraj: sanjska hiša slovenske družine v Avstraliji. Več o projektu. (interier: Alenka Interiors, foto: arhiv oblikovalke)

3. Pri Momi

Slovenska arhitekta sta iz Anglije, kjer sta gradila svojo kariero, pobegnila nazaj na Goričko in tam spoštljivo prenovila zapuščeno domačijo. Navdušeni smo bili vsi – vaščani, ki so njun trud pri ohranjanju stavbne dediščine nagradili z lokalno nagrado, številni gostje, ki lahko prenočijo v starem hlevu in seniku in se pogostijo s pristnimi prekmurskimi dobrotami, ter seveda mi, ki smo v družbi Maje in Gorana neizmerno uživali in se naučili številnih uporabnih znanj o prenovi tradicionalne arhitekture.

Pri Momi: nagrajena prenova stare domačije na Goričkem. Več o projektu. (arhitektura: kubico domino, fotografije: Vida Dimovska)

4. Prenova podeželske hiše

Starejši par se je odločil opustiti svoje mestno življenje in se preseliti na vikend, v manjšo hišo sredi čudovitih pohorskih gozdov. A hišo je bilo potrebno pred tem temeljito prenoviti: energetsko sanirati, zamenjati streho, predvsem pa jo povezati z enkratno naravno okolico, ki jo obdaja.

Celovita prenova podeželske hiše. Več o projektu. (arhitektura: od-do arhitektura, fotografije: Matic Škarabot)

5. Hiša dveh obrazov

Med novogradnjami vas je najbolj navdušila vaška hiša, ki s ceste izgleda skromna, zasebna. Kot snežno bela skulptura, ki v vasi polni vrzel v sicer strnjeni vaški zidavi. Šele ko se sprehodimo po njej, nam pokaže svoj pravi obraz – odprt, razgiban in bogat. Arhitektka, ki je poskrbela tudi za notranjo opremo in krajinsko arhitekturo, je uspela iz ozke vaške parcele ustvariti niz razkošnih ambientov.

Hiša dveh obrazov. Več o projektu. (arhitektura: Studio7, fotografije: Miran Kambič)

6. Prenova stare soške hiše

Le redko se zgodi, da se na trgu znajde hiša na tako idilični lokaciji, kot je breg nad Velikimi koriti Soče. Novi lastniki so se lotili celostne prenove hiše, a s spoštovanjem do obstoječe arhitekture in dediščine kraja. Največja pridobitev je bila izraba zaprašenega podstrešja, kjer se danes nahaja eden najlepših ambientov pri nas.

Prenova stare soške hiše z zgodovinskim pridihom. Več o projektu. (interier: JVBDesignworks, fotografije: Vida Dimovska)

7. Adaptacija stanovanja v zgodovinskem jedru Ljubljane

V adaptaciji stanovanja na ljubljanskem Bregu sta moči združila oče in hči, oba arhitekta. To je vidno tudi v rezultatih, kjer se na enem mestu združujejo freske, kamniti detajli, robustna nosilna konstrukcija ter prefinjeno pohištvo, drzne barve in minimalistično oblikovanje.

Odprto, zastrto: adaptacija stanovanja na Bregu. Več o projektu. (interier: alto design studio, fotografije: Matevž Kosterov)

8. Hiša za doživeto bivanje v stiku z naravo

Na obronku Polhograjskih dolomitov smo našli hišo, ki je kot položena na gozdno jaso. Hišo odlikujejo senzibilno oblikovanje, predvsem pa nas je navdušila neokrnjena narava, s katero se bo hiša (s pomočjo domiselne krajinske arhitekture) čez čas popolnoma spojila.

Hiša za doživeto bivanje v stiku z naravo. Več o projektu. (arhitektura: Trošt Krapež Arhitektura, fotografije: Miha Bratina)

9. Hiša z vrtom v centru mesta

V razkošju zelenja, v zaledju Gradaščice, je bila ob koncu petdesetih let preteklega stoletja postavljen dvojček, skromen v kvadraturi, a z vrtom – in le nekaj korakov od mestnega jedra. Družina, ki je hišo kupila, jo je prenovila skladno s smernicami Zavoda za varstvo kulturne dediščine, hkrati pa odprla in razširila. 

Hiša z vrtom v centru mesta: prenova dvojčka na Teslovi. Več o projektu. (arhitektura: Mika Cimolini, fotografije: Miran Kambič)

10. Hiša za preprosto bivanje

Starejši par je sprejel pogumno določitev. Preveliko, obcestno hišo je prodal; na južnem delu parcele, s prelepimi razgledi na obdelana polja in okoliške griče, pa postavil novo: manjšo, pritlično, preprostejšo hišo za preprosto bivanje.

Hiša za preprosto bivanje. Več o projektu. (arhitektura: Skupaj arhitekti in mKutin arhitektura, fotografije: Miran Kambič)