Tomaž in Brina sta se v stanovanje v lasti Tomaževe družine preselila pred štirimi leti. Lani, ko je bila na poti nova članica družine, pa sta se odločila za prenovo, ki bi mladi družini zagotovila dovolj prostora za vse njihove dnevne aktivnosti in dovolj miru za nemoten nočni spanec. Prenove sta se v marsičem lotila sama, na pomoč pa so jima priskočili tudi družina in prijatelji.

Enosobno stanovanje, ki meri le 32 m2, je bilo pred prenovo razdeljeno na kuhinjo, kopalnico in sobo, v kateri so bili umeščeni postelja, jedilna miza in manjši kavč. Bodoča starša si v takšni razporeditvi nista predstavljala, kako bi organizirala družinsko življenje treh članov, zato sta se odločila za večjo adaptacijo. Kuhinjo sta premaknila v sobo, nekdanjo kuhinjsko nišo pa uredila v sobico za hčerko.

Prvotno stanje

Med prenovo

Večji prostor sta tako preredila v bivalni del z veliko kuhinjo, kavčem, jedilno mizo in pianinom. To je prostor, kjer se družina čez dan zbere in kjer preživi večino časa. A kje naj spita starša? Tomaž se je na to vprašanje odzval z veliko iznajdljivostjo in kar sam zasnoval dvižno posteljo, ki se podnevi premakne pod strop, ponoči pa spusti na podkonstrukcijo, pričvrščeno v tla. Postelja je izdelana iz osemdeset let starega macesna, po načrtih pa jo je izdelal družinski prijatelj, mizar. Dvigne se s pomočjo vitla, držijo pa jo močne plezalne vrvi. Ko je postelja dvignjena, stanovanje res izgleda prostorno.

S premikom inštalacij sta pridobila tudi več prostora za kuhanje. L-oblika kuhinje s kar petimi tekočimi metri pulta se je izkazala za zelo praktično; za ozadje pa sta namesto ploščic izbrala kar črno magnetno in kredno barvo, ki jo mlada družina z veseljem izkorišča za pisanje idej, receptov in misli, punčka pa se med pripravo obrokov z veseljem zamoti s kredami.

Zajina sobica je bila sprva opremljena le z zibelko in nekaj komodami. Ko pa je novorojenčica malo odrasla, sta ji starša oblikovala posebno posteljo, postavljeno na nižjo omaro s predalniki. Postelja je zasnovana v obliki hišice, ki punčko pred spanjem prestavi v sanjski svet. Vse v njeni sobici je iz masivnega lesa, pri izdelavi pa je Tomaž ponovno združil moči s prijateljem, mizarjem.

Stanovanje tako skorajda nima omar, saj bi le-te zasedle preveč dragocenega prostora. Kam pa sta pospravila obleke? “Obleke, ki visijo na obešalnikih, so mesto našle kar v utilityju, kjer imava pospravljene tudi kakšne stvari, ki jih ne uporabljamo tako pogosto,” pove Brina, ki je poskrbela za notranje oblikovanje. Utility sta zagrnila kar z zaveso in tako ponovno prihranila nekaj prostora. Pralni in sušilni stroj sta med tem svoje mesto našla kar v predsobi.

Kopalnica, ki je bila dokaj nova, je dobila le novo stekleno steno v tuš kabini ter masivne lesene police, ki jih je prav tako izdelal Tomaž. Ogledalo v kopalnici je staro, a reciklirano z okvirjem iz enakega lesa, kot so police.

Ker se je družina prenove lotila zelo praktično – večino stvari so izdelali kar sami – so za prenovo (s pohištvom vred) porabili le 13 tisoč evrov, torej približno 400 €/m2.

“Nadvse sva zadovoljna z idejo, da smo premaknili vodovod, torej kuhinjo. S tem smo pridobili res ogromno funkcionalnega prostora. Neverjetna je tudi najina dvižna postelja, saj nam omogoča, da lahko kot družina vsak dan uživamo na kavču. Prav tako sva vesela, da ima Zaja svojo sobo, ki je res prijetna. Ima svoj bralni, svoj igralni kotiček. S prenovo smo res več kot zadovoljni,” še pogovor z nami zaključi Brina.

Brino in Tomaža lahko spremljate na ursicraft.com, na Instagramu ali Facebooku.

Fotografije: arhiv lastnikov