Celovita prenova podeželske hiše

Starejši par se je odločil opustiti svoje mestno življenje in se preseliti na vikend, v manjšo hišo sredi čudovitih pohorskih gozdov.

1

Projekt celovite prenove hiše sta prevzela arhitekta Aleš Žmavc in Matic Škarabot iz biroja od-do arhitektura in se prenove lotila celostno. Čeprav je tloris hiše, zgrajene v 70. letih, ostal enak, se je zamenjala ogrevalna tehnika (talno gretje, energetsko učinkovit kamin in sončna elektrarna), posodobile so se napeljave, hiša je dobila nova (drugače pozicionirana) okna, novo izolacijo in fasado, saniran pa je bil tudi ves les ostrešja.

Pred prenovo

V celoti je bila zamenjana tudi notranja oprema, ki je zasnovana za kar največji izkoristek majhnega, le 70 m2 velikega tlorisa. Kuhinja, zasnovana v dveh nizih pulta, je dopolnjena z visoko vgradno omaro. Jedilnica je postavljena ob novo panoramsko steno in tako povezana z okoliško naravo. Pritličje je dobilo tudi prijeten dnevni kotiček. Tako kot prej, je tudi zdaj večina pohištva izdelana iz lesa in dopolnjena z barvito keramiko. Le, da so poudarki sodobnejši: izraziti črna in bela uravnotežita prevladujočo toplino, ki jo oddaja les.

Veliko preobrazbo je doživela tudi predsoba, ki so jo s steklenimi vrati odprli v bivalni prostor. Tako nam pogled že takoj ob prihodu domov steče preko kuhinje naprej v zeleno okolico, ki obdaja hišo. Velik, masiven blok stopnic, ki nas vodi v nadstropje, pod seboj skriva shranjevalne površine in razvod kaminskega ogrevanja. Nov je tudi tlak: arhitekti so na novi terasi in v veži uporabili lit in brušen teraco z agregatom iz lokalnega prodca.

Majhna kopalnica v nadstropju je kar najbolje izkoriščena s polkrožnim kopalniškim elementom. Tlak kopalnice je prav tako iz teraca, stene tuš kabine pa sestavljata le dve velikoformatni keramični plošči, dimenzij kar 120×240 cm. Črna kopalniška armatura je le pika na i temu čudovitemu kopalniškemu ambientu. Spalnici sta prav tako dobili novo vgradno pohištvo. Ličnice omar, oblečene v navpične lesene letvice, v zaprtem stanju delujejo kot stenska dekoracija.

Poleg nove terase, na katero se odpira dnevno-bivalni prostor, pa so največja pridobitev te hiše gotovo nova okna. Postavljena so tako, da se hiša kar najbolj poveže z vrtom in da lahko iz čisto vsakega prostora zaobjamemo vsaj delček čudovitega zelenja, ki hišo obdaja. Okna so dvakrat uokvirjena: navzven z aluminijastim okvirjem, ki kot pol-odprta polkna izstopi iz fasade; znotraj pa z leseno špaleto, ki postane uporabni del prostora: klop, pult, odlagalna površina. Uokvirjena vsebina nam vseskozi krade pogled: ko smo znotraj, opazujemo, kako se veter poigrava z jesenskim listjem; ko smo zunaj, pa skozi okvir opazujemo družino, ki se zbira okoli kamina.

Očarljiva družinska hiška sredi pohorskih gozdov je s celovito prenovo vstopila v 21. stoletje; premišljene in zadržane poteze arhitektov pa so omogočile, da hiša hkrati ni izgubila niti kančka svojega podeželskega šarma.

Arhitektura: od-do arhitekti (Matic Škarabot, Aleš Žmavc)

Fotografije: Matic Škarabot

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *