Ko se je slovenska družina pred petnajstimi leti preselila v Avstralijo, so sanjali o romantiki tamkajšnjega življenja: o podeželskem posestvu, nedaleč od morja, o tipični verandi okoli hiše, o pletenju na velikem gugalniku. Še sami sebi niso mogli verjeti, ko se jim je ta romantična predstava uresničila: "Z izjemo pletenja na gugalniku", se posmeji Alenka.

Zgodbo Alenke in Milana smo predstavili v reportaži o njuni nizkocenovni prenovi hiše na Tasmaniji. Milan, ki v Avstraliji dela kot samozaposleni gradbinec, in Alenka, ki je svojo strast našla v notranjem oblikovanju, svoj prosti čas zapolnjujeta s prenovo podcenjenih nepremičnin. Do sedaj sta vse svoje prenovljene objekte (z dobičkom) prodala ali oddala, lani pa sta – povsem po naključju – naletela tudi na svoj sanjski dom.

“V petnajstih letih smo se velikokrat selili,” pogovor z nami prične Alenka, ki v Avstraliji dela kot notranja oblikovalka in stilistka. “A sanj o tipični podeželski hiši, ki smo si jo predstavljali ob selitvi, nismo opustili, čeprav so na tem delu Avstralije takšne hiše pravzaprav redke in finančno nedosegljive.” A sreča se jima je nasmehnila: “Naš ‘dom za vedno’ sva našla slučajno, ne da bi ga sploh iskala. Ko sva z agentom stopila pred hišo, sva se z možem le spogledala in vedela, da je to to. Nisva želela pokazati preveč navdušenja, saj sva želela hišo dobiti za dobro ceno: kot prava Balkanca sva pojamrala o stroških prenove, a v sebi sva vedela, da je pritlična hiša ravno prav velika, da ima izreden potencial, da stoji na hektarju posesti z gozdom in da je le 10 minut od naše najljubše plaže Burleigh Heads, kjer smo živeli,” se spominja Alenka, ki se do zdaj še ni ustrašila izziva zahtevne prenove.

Pred prenovo

Prenove so se skupaj lotili takoj. “Tudi hčerka je bila v veliko pomoč,” pravi Alenka o Tii, ki je danes že mlada odrasla in je tekom prenove pomagala pri izrisu tlorisa in izbiri pohištva. Potrebna je bila celovita prenova. “Slike stanja pred prenovo povedo največ,” se posmeji in doda, da so zadržali le zunanje ogrodje, vse ostalo pa postavili na novo. “Sprednjo garažo smo spremenili v bivalne prostore in s tem pridobili še eno spalnico, WC in večjo kopalnico. Na zadnji strani hiše, ki gleda proti gozdu, smo naredili okna čez celo steno, da smo hišo bolje povezali z gozdnato naravo.”

Med prenovo

Vesela sta, da je bila kupljena arhitektura že sama v sebi kvalitetna – hiša je bila zgrajena iz opeke, kar je v tem delu precejšnja redkost, tudi termitov ni bilo, prednost pa so bili tudi visoki stropi.

“Pri izbiri materialov sem se odločila za naravne materiale, kolikor se je le dalo,” nadalje pripoveduje sogovornica. “V kopalnicah sem izbrala ročno izdelane ploščice iz pravega teraca, glinene ploščice v glos, mat in surovi izvedbi ter betonske enkavstične ploščice.” Poleg ploščic v hiši najdemo tudi veliko lesa (ročno izdelano leseno mizo, na primer, ali pa kultne Thonetove stole, uvožene iz Evrope), kovin (ročno izdelani lestenci so uvoženi iz Indije), naravnih tekstilov (preproge iz jute in volne, posteljnina iz lana) in tako dalje. Le pohištvo ni iz masivnega lesa – Alenka se je iz finančnega vidika raje odločila za barvane MDF plošče, ki pa bi preslepile še tako pozornega obiskovalca.

“Ko smo odstranjevali leseno verando okrog hiše, smo pod njo našli v plastiko zavito in zapečateno pismo originalnega lastnika, skupaj z izvirnimi načrti hiše, narisanimi na roko, sliko družine, poročilo o stroških gradnje in njihove vizitke,” se spominja oblikovalka, ki je vse te artefakte uokvirila in jih izobesila v domači pisarni. “Na nasprotno steno pa sva obesili uokvirjene načrte naše prenove, vizitko mojega moža …”

“Dodatke še vedno počasi zbiram, čakam tudi še nekaj kosov pohištva. Tudi okolica še ni končana,” pove in pojasni, da so zunanjo fasado pustili opečnato. “Ima lepo teksturo in spominja na južno-avstralske hiše, izdelane iz peščenjaka.”

A Alenka in Milan ne bi bila onadva, če ne bi imela širšega načrta. Že tekom obnove njune hiše sta kupila še sosedovo parcelo z dodatnim hektarjem gozda. Na njej stoji hiša, ki je trenutno v najemu in čaka na prenovo. Ob svoji hiši pa nameravata poleg garaže zgraditi še bazen z vrtnim paviljonom ter dvosobnim apartmajem za kratkoročno oddajanje.

Poleg prenove hiš Alenka večino svojega časa nameni svoji redni zaposlitvi notranje oblikovalke, hkrati pa se kot »freelancerka« ukvarja tudi s stiliranjem stanovanj, kjer s skrbnim izborom opreme in dodatkov popolnoma preobrazi interier. “Stiliranje mi osebno veliko pomeni: tudi skozi svoje delo dajem veliko poudarka stiliranju, organiziranju in pospravljanju,” pove izseljenka, ki je s trdim delom in veliko iznajdljivosti v Avstraliji našla ne le svoj ‘dom za zmeraj’, pač pa tudi svojo strast in poslanstvo.

Interier: Alenka Interiors

Fotografije: arhiv lastnikov