V Avstraliji že petnajst let živi slovenska družina, ki se ukvarja z gradbeništvom, prenovo in notranjo opremo. To je njihova zgodba o uspehu.

Milan, Alenka in takrat 9-letna Tia so se v Avstralijo preselili leta 2005. “Razlog za selitev je bila velika želja po spremembi in življenju na toplem. Preselili smo se pred petnajstimi leti, mi trije, šest kovčkov in polno optimizma,” pogovor z nami začne Alenka.

Milan v Avstraliji kot samozaposlen deluje v gradbeništvu, Alenka pa se je, po sedmih letih vodenja lastne blagovne znamke kozmetike, posvetila notranjemu oblikovanju. “Tukaj sem končala šolo za Interior Decorating in Interior Styling, delala sem tudi v showroomu znamke Coco Republic, podjetju z unikatnim poslovnim konceptom, ki stilira in dekorira milijonske vile za prodajo in bivanje. Vse to mi je pomagalo pri lastnih prenovah in stiliranju, čeprav imam že od nekdaj veselje in občutek za oblikovanje. Ampak priznam, na veliko področjih sem samouk …”

V zadnjih šestih letih sta z Milanom kupila, prenovila, prodala ali zadržala kar šest nepremičnin. “Nekako imava res srečo, da najdeva takšne s potencialom in za dobro ceno. Po navadi se nama tiste nepremičnine, ki so najbolj potrebne adaptacije, zdijo najbolj zanimive. Seveda je pogoj dobra lokacija, pozicija zemlje in ogrodje nepremičnine. Tako ne potrebujeva prevelikih posegov in dovoljenj, ki bi povečali stroške prenove …” Vedno sama izrišeta načrt prenove in določita izbor materialov, barv in pohištva.

Pred dvema letoma sta prenovila manjšo hišo v kraju Launceston na otoku Tasmanija, ki je od doma slovenske družine na Gold Coast-u oddaljen kar 2000 km. Hišo, staro več kot 50 let, sta kupila na enem od dopustov v Tasmaniji, nato pa jo leto kasneje prenovila.

“Decembra je v Avstraliji zelo vroče in vlažno, tako da se rada odpraviva v hladnejše kraje – Tasmanija nama je že zaradi tega všeč za pobeg med poletnimi meseci. A tokrat nisva šla na dopust, pač pa sva napolnila svoj kombi z orodjem in se opravila na dolgo pot prenovi naproti.” V hišo sta prispela na Silvestrovo in namesto, da bi se odpravila v mesto praznovat, sta začela iz tal trgati stare tapisone. Pod njimi sta našla odlično ohranjen parket.

Hiša, ki je bila od zunaj zanemarjena, je od znotraj potrebovala samo majhno prenovo. Odprla sta eno steno v kuhinji, kuhinjskemu nizu sta zamenjala ličnice ter dodala pomivalni stroj, štedilnik in eno omarico. V dnevni sobi sta obnovila star kamin, popolnoma prenovila kopalnice in sanitarije … Veliko elementov (zarjavele kovinske dele, vrata in podobno) sta obnovila in uporabila ponovno. Zunaj sta prebarvala ograjo in prebrusila leseno fasado. Hišo sta opremila v naravnih tonih in odtenkih sive in črne, ki so primerni za vsakršnega kupca.

Pri prenovi sta bila zelo skromna: vse delo sta opravila sama in dokupila le, kar je bilo nujno potrebno. “Vse, kar je bilo pri hiši starega, pa sva dala v oglas in prodala lokalcem. Nisva mogla verjeti, da nama je uspelo prodati tudi staro školjko, star tepih in celo staro opeko, ki je ležala za garažo. Skratka, vesela sva bila, da nisva vrgla stran nečesa, ker je drugemu koristilo. Z zbranim denarjem pa sva nato kupila material za prenovo.”

Za prenovo sta porabila šest tednov, 10 tisoč avstralskih dolarjev, hišo pa kmalu prodala s 70 tisoč dolarjev profita. Od hiš, ki sta jih v šestih letih prenovila, sta prodala še dve, dve oddajata v najem, v zadnji pa bivata.

“Pred dobrim letom sva končno našla hišo, v kateri sva se želela ustaliti in jo urediti zase. Kupila sva ‘country style cottage’ na en hektar veliki zemlji z gozdom v lepi naravi, le nekaj kilometrov oddaljeni od ene najlepših plaž v Avstraliji, Burleigh Heads,” je zadovoljna Alenka. 

“Težko primerjam avstralski trg s slovenskim. Menim, da je v Sloveniji še veliko priložnosti,” pove Alenka, ki kljub uspehu ostaja skromna. “Nisva bogata, živiva pa lepo in nič nama ne manjka. Sva stara šola, ne kupujeva ničesar, česar si ne moreva privoščiti.”

Alenkino delo lahko spremljate na njenem Instagram profilu.

Fotografije: arhiv oblikovalke