Če bi poet v rosi prebujajočega se jutra zašel v vrt Mojce Kranjc, bi zlahka napisal hvalnico zelenju.

Pred tremi desetletji, ko se je s sinovoma preselila v atrijsko hišo, je lastnica vrta v dolenjski vasici Ratež pogumno začela urejati okrasni vrt. Zanj je izbirala zlasti drevesa in grmovnice z zelenimi listi ter zelene strukturne rastline, kot so hoste in praproti. Tudi številni iglavci so se znašli na gredah. “Predvsem so mi ljube zimzelene rastline, ki imajo tudi v zimskem času poseben čar, naredijo ga res pravljičnega,” pripoveduje snovalka skladno oblikovane okolice, ki je vidno navdušena nad vsemi odtenki zelene. “Zelena je barva harmonije, sprostitve, rasti, osvežitve … Name deluje prijetno in pomirjevalno, je balzam za dušo in od nekdaj sem jo rada dodajala v vrt,” priznava Mojca Kranjc.

Izraz duše

Že kot deklica je zvedavo gledala po drugih vrtovih in božala cvetlice, kasneje je neusahljiv vrelec novih idej za vrtno snovanje preprosto našla v svojem srcu. Spominja se, kako težko je bilo pred 30 leti v Sloveniji kupiti kakšne nove, posebne rastline, med katere so spadali tudi rododendroni in azaleje. “To so bile moje prve rastline, ki sem jih zasadila v nastajajoči vrt. Tudi javorjev ni bilo preprosto dobiti. Ampak z vztrajnostjo mi je uspelo in še danes je japonski javor pravi lepotec na našem vrtu,” razlaga s ponosom.

Okrasni vrt v Ratežu leži na ravnem terenu. Celotna parcela meri nekaj več kot 2000 kvadratnih metrov, od tega je dobra polovica okrasnega dela, na nižje ležečem terenu so še sadovnjak, zelenjavni vrt in nekaj gozda, ki poskrbi za ugodno mikroklimo. Gozd ponuja novo domovanje 27 let starim azalejam in rododendronom, ki so postali preveliki za vrt, zato sta jih Mojca in njen partner Zoran po tehtnem premisleku presadila v hosto. Prav vsi so se prijeli in v senci starih dreves ter v prsti, prekriti s preperelim listjem, imenitno uspevajo in spomladi domače razveseljujejo z nališpano barvitostjo.

Vrtnice in cvetoča iskrivost

Pred 15 leti se je Mojci ponudila priložnost za dokup parcele naproti hiše, na drugi strani mirne ulice. Dodatni košček zemlje je v njej prebudil željo po cvetočem razkošju, zato je tam zasnovala rožni vrt. “Vrtnice so simbol ljubezni in lepote, moram jih imeti v vrtu, sem si rekla, in tako se je začelo. Kot prvo sem zasadila vrtnico vzpenjavko New Dawn, ki me je očarala s svojo preprostostjo, nežno nevsiljivostjo in prijetnim vonjem. Med lepšimi so poleg sorte New Dawn tudi Eden Rose, ki je silno romantična sorta, pa Pomponela, ki je izredno zdrava in cveti od začetka junija do prve pozebe, cvetove pa ima v obliki žogic. Navdihujoča je tudi vrtnica Lovely Green z zelenkastimi cvetovi, posebno mesto pa imata stari, enkrat cvetoči vrtnici, ki sta dediščina moje pokojne babice. Iz aromatičnih cvetov ene od teh vsako leto pripravim vrtnični liker in rožni sok.” V vseh teh letih je Mojca zasadila okoli sto vrtnic. Danes jih je na vrtu kakšnih 80. Nekatere so bohotijo po kovinskih oporah, ki so jih izdelale spretne roke njenega očeta. Druge se sončijo same ali v družbi naprstcev, perunik, orlic, aliumov in dišeče sivke.

Filigranska poetika

Lastnica vrta je z mislijo na udobje v vrt umestila perforirane kovinske mizice in stole, ki vabijo v pomirjajoče okolje k sprostitvi, pitju kave, druženju … Tudi okrasni elementi, kot so ptičje hišice, okrasne valilnice, kovani elementi, razne posode in napajalniki za ptice, imajo skrbno izbrano mesto. “Dano mi je, da ko rastlino ali predmet vidim, točno vem, kam bi kaj umestila ali posadila. Vse si zlahka predstavljam in to mi je v veliko pomoč pri urejanju zunanjega prostora,” poudarja lastnica vrta, ki precej časa posveti zelenemu dragulju. “Delam z veseljem, vendar brez pomoči svojega partnerja Zorana in sina Jureta vrt gotovo ne bi bil to, kar je. Če je obrezovanje vrtnic moje opravilo, pa je rez žive meje in friziranje pušpanov Zoranovo delo. Košnjo zelenice, ki je ni malo, pa si največkrat razdelita z Juretom. Tu je še veliko drugega obrezovanja, pri katerem so potrebne moške roke.”

Med najnovejšimi vrtnimi pridobitvami je macesnova ograja, ki obdaja velik del okrasnega vrta. Novost je tudi posebna stena, zidana iz stare opeke, ki jo je po Mojčinih ideji in načrtu sezidal Zoran. 

Terasa, ki je neposredno povezana s hišo, pa je zasnovana kot romantična dnevna soba na prostem v senci katalpe in glicinije, kjer poteka družinsko in družabno življenje od pomladi do pozne jeseni.

O tem, kaj ji pomeni sobivanje z vrtom, Mojca ob sladkem vonju vrtnic, ki ga poletni vetrič ponese na teraso, razkrije: “To je moj raj, tu se rodi vsak nov dan, ki mi daje nove možnosti, ideje in mi greje srce.”

Fotografije: Jasna Marin