Barve, veselje, lepota, senca in omamen vonj. Vse to lahko na našo teraso prinese pravilno izbrana plezalka.

Bršljan

Začnimo s klasiko: bršljan je že stoletja priljubljen za okrasitev fasad, pergol in teras. Je vzdržljiv in z lahkoto pleza do osupljivih višin. Čeprav se na prvi pogled morda zdi staromoden, je v resnici brezčasna izbira. Lepo osenči, ne privlači žuželk in ne odmetava listov, paziti moramo le, da se ne razraste preveč, saj je lahko precej invaziven.

Foto: Pixabay

Glicinija 

Glicinija je ena najlepše cvetočih plezalk. Je listopadna in spomladi nas, še preden se olista, očarajo njeni bujni vijoličasti cvetovi. Poleg čudovitega videza tudi omamno diši. Glicinija uspeva bolje v toplejšem podnebju, na direktnem soncu in ima zelo močan in globok koreninski sistem, zato je ne sadite preblizu temeljev.

Foto: Pixabay

Kovačnik 

Ta plezalka s pisanimi cvetovi se lahko pohvali z aromatičnim vonjem. Obstaja več sort kovačnika, zato boste zlahka našli tistega, ki se najbolje poda k vašemu domu in bo uspeval v vaši klimi. Raste visoko in gosto, zato je odlična izbira za vse, ki si želite senčne terase.

Foto: Pixabay

Srobot

Med manj znanimi plezalkami je tudi srobot, ki vašemu domu doda romantičen, nežen in eleganten pridih. Domač je v različnih delih sveta (poznamo okoli 400 sort), zato boste zlahka našli sorto, ki se najbolje prilega okrasnemu slogu vašega vrta. Njihovi nežno aromatični cvetovi nas razveseljujejo od pomladi pa do pozne jeseni. 

Foto: Pexels

Jasmin

Le kdo ne obožuje vonja jasmina? Je ena najbolj dišečih plezalk, njen bel, nežen ton pa daje eleganten pridih vsaki hiši ali pergoli. Potrebuje dobro odcedna tla in dovolj svetlobe, a ne mara močnega, direktnega sonca, zato bolje uspeva na vzhodnih ali zahodnih legah.

Foto: Pixabay

Naslovna fotografija: Unsplash