Maja in junija so vrtovi najlepši, pravijo, takrat zacveti največ okrasnih rastlin, barvitost pritegne poglede in spodbudi občudovanje. Tega letnega časa se veselijo tudi v družini Testen. Njihov atrijski vrt ima namreč osrednjo točko, kakršne nismo še videli nikjer drugje. Na kovinskem ogrodju zacveti čudovito dišeča glicinija z neštetimi bledo modrimi cvetovi…

Ko se je družina vselila v hišo pred skoraj četrt stoletja, so na vrtu uredili manjši rondo. Prvotno je sredi njega rasla okrasna češnja, ki pa so jo pozneje umaknili.

Zasnovo vrta je prispevala arhitektka Tatjana Coloni, ki se spominja: »Koncept tega atrija sem zasnovala tako, da sem v center postavila tlakovan krog. Ta prostor za druženje je obdan z manjšim kamnitim nizkim zidom, kjer lahko ljudje posedajo in se pogovarjajo. Za tem kamnitim zidom pa se bohoti rastlinje, dvignjeno od tal, poudarjeno. Okoli zidca je lastnica, sledeč osnovnemu konceptu, vzgojila glicinijo in jo oprla na kovinsko ogrodje. Ta glicinija daje dušo vrtu. Če stopimo v središče, v ta krog, pokrit z baldahinom cvetja, je kar pravljično.«

Vrt torej ponuja prostor za sedenje in občudovanje prebujajočega se cvetja. Zaprtost z vseh strani zagotavlja zasebnost, k čemur prispeva tudi zid nasproti hiše. Tam je prvotno rasla živa meja, ki se je s časom tako razrasla, da je ovirala pot. Zato so jo nadomestili z belim zidom, v katerem je stranski vhod na vrt. Belina zidu je primerno ozadje prizoru, ki ga ustvarja baldahin glicinije.

Dvignjena greda, ki obdaja tlakovano ploščad, je zasajena z mešanico okrasnih grmov, trajnic in čebulnic. Skupaj z letnimi časi se menjujejo barve cvetov in oblike listja, navidezno brez nekega reda. V resnici pa prav ta »neurejenost« predstavlja protiutež jasni strukturi grajenih elementov, torej zidcev, kovinskega ogrodja in vrtnega pohištva.

Nad vsem tem pa kraljujejo dolga, viseča grozdasta socvetja kitajske glicinije …

Zasnova vrta: Tatjana Coloni

Fotografije: Stane Sušnik, Mateja Košir