Malo rastlin je tako lepih ali dišečih kot jasmin. Odvisno od vrste največkrat cveti belo in rožnato, cvetovi pa oddajajo opojen, pomirjujoč vonj. Sadimo ga lahko na prostem kot grmičevje oziroma vzpenjavko ali v zaprtih prostorih kot aromatično sobno rastlino. Zbrali smo nekaj napotkov, ki jih je dobro poznati, da vam bo jasmin odlično uspeval.

  • Botanično ime:Jasminum spp.
  • Pogosto ime:jasmin, pravi jasmin, arabski jasmin, rožnati jasmin, beli jasmin, zimski jasmin
  • Vrsta rastline: grmovnica in vzpenjavka
  • Velikost: do 4,5 m, če raste zunaj
  • Izpostavljenost soncu: rad ima sončno do delno senčno lego
  • Prst: vlažna, dobro odcedna zemlja s pH vrednostjo med 4,9 in 8,3
  • Toksičnost: nestrupen

Nega

Ne glede na to, ali jasmin gojite na prostem ali v zaprtih prostorih, naj bo zemlja enakomerno vlažna, vendar ne preveč namočena. Gnojite jo vsakih nekaj tednov spomladi in poleti, da spodbudite rast.

Če se rastlina preveč razrašča, jo obrežite spomladi, ko odcveti. Prav tako je dobro, da v tem času obrežete starejše dele rastline. Konice jasmina lahko odščipnete kadar koli v letu, s tem bo grmiček postal bolj košat in poln.

Najboljši pogoji

Če želite jasmin posaditi na prostem, izberite sončno do delno senčno mesto in dobro odcedno zemljo. Jasmin lahko gojite kot grm, tako da ga obrezujete. V nasprotnem primeru morate vzpenjajočim se listom zagotoviti oporo, na primer ograjo ali palice.

Če želite jasmin gojiti kot sobno rastlino, pa izberite mesto z veliko svetlobe, na primer nekaj metrov od sončnega okna z južno ali zahodno lego. Ker ljubi vlago, mu bo zelo koristila uporaba vlažilca.

Vrste

Obstaja več različnih vrst jasmina, ki so priljubljene zlasti zaradi svojih drobnih cvetov in značilnega vonja. Zimski jasmin z rumenimi cvetovi je na primer zaradi večje velikosti bolj primeren za gojenje na prostem, beli zimski jasmin pa bo idealen spremljevalec interierja. Zunanje rastline je najbolje imeti posajene v loncih, da pozimi lažje poskrbite za prezimovanje (postavite jih v prostor s temperaturo med 6 in 10 stopinj C).  

Razmnoževanje

Najenostavnejši način za razmnoževanje jasmina je s potaknjenci. Potrebovali boste zdravo rastlino, oster nož, majhne lončke, pesek, prozorno plastično vrečko in sredstvo za ukoreninjenje.

1. Izberite zdravo steblo z več listi in brez cvetov.

2. Naredite diagonalni rez neposredno pod listom, tako da bo rez dolg približno šest centimetrov. S potaknjenca odrežite spodnje liste, vsaj dva lista na vrhu pa pustite.

3. Spodnji del potaknjenca pomočite v sredstvo za hitrejše ukoreninjenje, nato ga posadite v lonec, napolnjen z vlažnim peskom. Rastlino pokrijte s prozorno plastično vrečko, da zadrži vlago.

4. Potaknjenec postavite na toplo mesto v zaprtem prostoru s posredno svetlobo. Pesek naj bo enakomerno vlažen, a dobro odceden.

5. V približno štirih tednih bi morala rastlina razviti korenine. Presadite jo v posodo z običajno zemljo za lončnice. Ko se še malo bolj razraste, pa jo lahko posadite v zemljo na prostem.

Težave

Jasmin na splošno ne povzroča veliko težav, vendar je treba biti pozoren na nekaj znakov. Rumenenje listov lahko na primer kaže na slabo zemljo. V zaprtih prostorih ga lahko napadejo mokaste stenice, ki jih prepoznate po bombažnih izrastkih na steblih in pod listi ter jih odstranite z alkoholom. Zimski jasmin, posajen na prostem, je lahko tarča pršic. Če naletite nanje, odrežite stebla do tal, okužene dele rastlin zavijte v vrečko in odvrzite v smeti. Spomladi rastlino pognojite, da spodbudite ponovno rast.

Cvetenje

Zdrav jasmin cveti pozimi. Če se to ne zgodi, pa je morda krivo kaj od naslednjega:

  • Gnojilo vsebuje preveč dušika, zaradi česar pri rastlini poganjajo le listi, ne pa tudi cvetovi. Zmanjšajte gnojenje ali preklopite na gnojilo z malo ali brez dušika.
  • Prav tako je treba zagotoviti, da ima rastlina ustrezen pretok zraka, vodo in temperaturo. Idealne temperature za jasmin so med 18 in 23 stopinj C čez dan.

Pogosta vprašanja

Kako zahtevna je skrb za jasmin? 

Jasmin potrebuje razmeroma malo nege. Če ga redno zalivate in obrezujete, bo lepo uspeval.

Ali raste hitro?

Na prostem lahko jasmin hitro zraste, približno od enega do dveh metrov na leto.

Ga lahko vzgajamo kot notranjo rastlino?

Seveda, jasmin dobro uspeva tudi v notranjih prostorih. Beli jasmin, navadni jasmin, španski jasmin, arabski jasmin in madagaskarski jasmin so zaradi svojih privlačnih cvetov, opojnega vonja in relativno nizke rasti najprimernejše vrste za gojenje v notranjih prostorih.

Fotografije: Floradania