Za dober končni rezultat je bistvenega pomena dobra energija, ki se vzpostavi med naročnikom in oblikovalcem. Da je v projektu enodružinske hiše v Vodicah ni manjkalo, je razvidno že iz fotografij čudovitih in dovršenih interjerjev. Sodoben interjer hiše, ki se razteza na 210m2, odlikujejo izčiščene linije in izbrana paleta barv.

Na robu naselja stoji sodobno zasnovana hiša, ki se odpira proti prostranim poljem in travnikom. Servisni prostori so umeščeni na stran, obrnjeno proti naselju, s čimer so arhitekti omogočili dovolj bivalnega prostora v predelu hiše, ki nudi zasebnost in lepe poglede na okoliške travnike.

Arhitekturo hiše so oblikovali v studiu SoNo arhitekti, interjer pa je delo Petre Gartner Duxa in Nine Puconja iz biroja Duxa interer. »Lastnica je bila v hipu navdušena nad našo vizijo zasnove interjerja, ki je bila poenostavljena in izčiščena. Ideja je bila, da interjer zastavimo kot platno, ki dopušča, da z njim naprej ustvarjaš, kakor želiš. Različne plasti pa nizamo eno ob drugo. Vse stene v začetnem predelu, kjer se nahajata shramba in utility in v enaki liniji tudi v nadstropju, so črne, s čimer smo ustvarili videz ozadja. S tem smo na nek način skrili bolj privatne sobe in jih naredili manj vpadljive. Vmesni predel v pritličju je oblečen v hrastov furnir in predstavlja ločnico oziroma mehko prehajanje med črnim servisnim delom ter belino bivalnega dela. Dnevni prostor je svetel, bel, volumni so izjemni in tako le še bolj pridejo do izraza« pojasnjuje Petra, ki priznava, da je interjer najlaže načrtovati že v začetku sočasno s snovanjem arhitekture, ne glede na vse, pa je potrebno upoštevati predvsem želje in potrebe naročnika.

Izbrani kosi, ki se lepo zlijejo z začrtano zasnovo

V primeru enodružinske hiše v Vodicah so bile želje lastnice jasne – »domačni« minimalizem. V interjer je želela umestiti tudi posamične oblikovalske kose slovenskih oblikovalcev. Med drugim tako v garderobi občudujemo Ribbon Chair Nike Zupanc, v jedilnici pa mizo in stole podjetja Rex Kralj.

»Pri strankah hitro vidiš, koliko občutka za lasten stil imajo. Dobrodošlo je, da naročnik ve, kaj si želi. V tem primeru je šlo za lastnico z jasno dodelanim osebnim slogom, kar veliko pove o človeku samem. Všeč ji je bila izčiščena domačnost, ki jo je zaznala v naši zasnovi, mi pa smo se potrudili, da izbrani kosi izgledajo, kot da so bili v našo zgodbo vpleteni že od samega začetka,« pojasnjuje sogovornica iz biroja Duxa.

Premišljeno do zadnjega detajla

Dnevni prostori so umeščeni v pritličje, spalni pa se nahajajo v prvem nadstropju. Največji izziv je pri oblikovanju interjerja predstavljalo stopnišče, ki se dviguje iz osrednjega prostora. Porajalo se je predvsem vprašanje varnosti ter umestitve primerne ograje, ki ne bi estetsko skazila interjerja. Prvi del stopnišča je izveden v microtoppingu, drugi del pa predstavljajo konzolne stopnice, ki tako lebdijo v zraku, zaradi česar je bilo na prvi pogled nemogoče vpeti ograjo.

»Steklena ograja je zaradi čiščenja predstavljala težavo, zato smo se ji želeli izogniti. Tako smo po dolgotrajnem premisleku izbrali žičnato ograjo, katere izvedba pa je dokaj zahtevna.« 

Poseben detajl stopnišča je tudi parket, v katerega so oblekli lebdeče stopnice. Stiki plošč so namreč zahtevali temeljit premislek, saj se parket v obliki francoske ribje kosti nadaljuje z nepretrganim vzorcem v nadaljevanju tudi skozi celotno prvo nadstropje. Na koncu hodnika v nadstropju se nahajajo spalnica z zakonsko posteljo, kopalnica staršev in garderoba, ki konzolno visijo nad zunanjim vhodnim delom in tako na zunanji strani ustvarjajo nadstrešek.

Poenostavljena barvna paleta 

Monokromatska barvna zasnova interjerja je tista, ki obiskovalcu takoj pade v oči. Prvotna zidna barvna paleta, z belo in črno ter hrastovim furnirjem, se namreč pojavi tudi pri izbiri pohištva.

»Barvna paleta je zelo izčiščena in poenostavljena. Kot povedano je ozadje črne barve, kar je sicer drzna odločitev, ki pa se po mojih izkušnjah vedno izplača, črna je namreč barva, ki omogoči, da se fokus usmeri drugam. Na nek način s črno izgine del prostora. Microtopping v pritličju je v toplih sivkastih tonih, pri celotni zasnovi pa gre za prepletanje treh tonov osnovnih barv. Galerijo zaznamuje belina, na sredini pa je dolg črn pas, ki ga predstavljata kuhinjski otok in jedilna miza, delno pa se razpotegne še z linijo omaric ob kaminu ter pod televizorjem do konca prostora,« predstavi izbrane barve oblikovalka interjerjev.

Izbrana svetila lepo dopolnjujejo interjer

Prav posebno izstopa tudi izbira svetil. Svetila v spalnici so bila izbrana že od samega začetka, zaradi visokih stropov v nadstropju pa kabli, ki so sestavni del lepote svetila, pridejo resnično do izraza. Največji izziv pri izbiri svetil je predstavljalo odprto pritličje, predvsem točkovna osvetlitev nad jedilno mizo in funkcionalna osvetlitev kuhinjskega otoka. V jedilnico so tako umestili Gregg svetila znamke Foscarini, ki zaradi svojih asimetričnih oblik delujejo kot umetniški kos sredi bivalnega prostora. Otok so osvetlili z dolgo tanko lučjo, ki je zaradi močne svetlobe primerna za delavne površine, ko pa je ugasnjena, se je praktično ne vidi. Za boljšo osvetlitev bivalnega dela so na strop umestili še tračnice s šestimi reflektorji.

Prav vsak detajl interjerja enodružinske hiše v Vodicah odseva harmoničen odnos med naročnikom in oblikovalcem. Zaupanje, ki se vzpostavi med njima, pa rezultira v interjerju, ki vsem vpletenim prinaša zadovoljstvo. 

Arhitektura: SoNo arhitekti

Interier: DUXA interier

Fotografije: Lovro Rozina