V majhni istrski vasici, imenovani Tribanj, nedaleč od Grožnjana, je kar nekaj časa samevala kamnita hišica, ena v nizu. Debeli kamniti zidovi približno stoletje stare hišice so čakali nekoga, ki bo prepoznal njen potencial in mir ter tišino, ki vladata na prostranem vrtu. Prav slednja sta prepričala Barbaro Javornik iz studia BJ Concept, ki je poskrbela, da je bila istrska hišica deležna temeljite preobrazbe.

Studio BJ Concept se podpisuje pod vrsto občudovanja vrednih prenov istrskih hišic v prave male počitniške oaze miru. In tudi hišica v vasi Tribanj ni nobena izjema. Hiša, ki se nahaja v nizu kamnitih hiš, je stara približno stoletje, nove lastnike pa je v nakup prepričal mir, ki domuje na vrtni strani. »Že na splošno je vasica zelo mirna, na zadnji, vrtni strani objekta pa resnično ne slišiš nikogar. Prav ta prijeten mir na vrtu in v objektu je bil jeziček na tehtnici, da smo se odločili za nakup,« pove Barbara Javornik.

Njeni debeli zidovi so iz lokalnega kamenja, za razliko od preostalih pa je imela čezenj izdelano fasado. Kot pove sogovornica, je bil prvotni načrt to odstraniti in ohraniti identično kamnito fasado, a se je naknadno izkazalo, da so v desetletjih nanesli več kot 10-centimetrski sloj malte. Prav zato so fasado ohranili, dodali obsežnejši sloj izolacije in obnovili. »Tudi v notranjem delu hiše smo si zaželeli vidno steno iz kamenja, zato smo omet odstranili, a se je izkazalo, da je kamenje spodaj precej slabo ohranjeno, zato smo pustili, kot je,« pojasnjuje lastnica lične hiše v zaledju Istre.

Vhodni del hiše je kamnit, nato pa so že prejšnji lastniki na strani proti vrtu naknadno dozidali še prizidek. Da bi tega posodobila, so poševno streho, ki je prej pokrivala prizidek, nadomestili z ravno, s čimer se je prizidek preobrazil v sodoben kubus, medtem ko so ostrešje nad prvim delom objekta le zamenjali. A tudi tu brez težav ni šlo.

»Obnova strehe se je nekoliko zavlekla, saj so imeli gradbinci polne roke dela in so jo prestavljali iz tedna v teden. Streho so tako odprli ravno pred avgustovskimi nalivi, zamenjali leseno ostrešje, namesto, da bi delo dokončali, pa so odprtino le prekrili s polivinilom. Ko sva s soprogom tako prišla mimo, tam ni bilo žive duše. Gledala sva skozi okno na terasi, saj nisva našla ključa, in opazila, da je notranjost povsem mokra. Ko sva le vstopila, sva spoznala, da je naliv očitno odprl polivinilasto zaščito in dež je prodrl v notranjost. Na srečo nam je uspelo stanje pravočasno sanirati in posušiti,« se spominja Barbara Javornik.

Ob nakupu je bila hiša v dokaj slabem stanju. S težavo bi rekli, da je bila primerna za življenje. Bila je nevzdrževana in v razsulu, različni predmeti so ležali na okrog in jasno je bilo, da zanjo že dolgo časa ni nihče skrbel. Estrihi so sicer bili izdelani, nanje pa je bil položen tlak, a kaj več kot osnovnih gradbenih posegov se prejšnji lastniki niso lotevali. Dolgo časa so v njej bivali najemniki, zadnjih nekaj let pa je samevala. Tudi sicer je bila razdeljena na dve ločeni enoti, eno v pritličju in drugo v nadstropju. Eden prvih posegov je bil torej, da so ti dve etaži povezali v eno samo enoto z notranjim stopniščem.

»V projekt sva spet šla v dobri veri, da bo prenova hitra in preprosta. Seveda sva se zmotila. Želela sva namreč dvigniti raven bivanja v objektu, kar je pomenilo, da moramo začeti povsem od začetka. Najprej smo spremenili funkcionalnost tlorisa in odprli prostor, zamenjali smo tudi vse inštalacije, hiša pa je dobila tudi novo streho in fasado,« pove Barbara Javornik, ki se z BJ Concept sicer podpisuje pod vrsto uspešnih prenov v hrvaški Istri.

Tako kot preostale hiše tudi interjer te odlikujejo nevtralni odtenki, za popestritev pa poskrbi element barve. V tem primeru zelene, ki se lepo povezuje z vrtom za hišo. Ta je pomemben adut hiše, saj se že ob vstopu v objekt zaradi povečane povezovalne odprtine odpre pogled nanj. Sicer se v interjerju lepo dopolnjujejo sodobni elementi z vintage kosi, ki jih je Barbara našla na bolšjem trgu v tujini: »V eksterierju je prizidek v formi kubusa precej sodoben, kamnita hiša bolj rustikalna. In tudi v notranjosti je mogoče zaslediti preplet teh dveh slogov.«

Hiša z 200 m2 uporabne površine sicer na prvi pogled deluje manjša, a je zahvaljujoč nekaterim manjšim posegom v prostor postala še bolj prostorna in odprta. Poleg dveh spalnic in kopalnic ima tudi eno stranišče, medtem ko je v zgornji del starejšega kamnitega okostja preurejen v ‘družinsko sobo’ z zakonsko posteljo in dvema enojnima posteljama. Zahvaljujoč temu lahko v hiši biva kar osem ljudi. Tudi kopalnice v črno-beli kombinaciji se prostorne in svetle.