Zgodba hiše v Ivanjem Gradu na Krasu je tako polna zasukov in presenečenj kot le malo katera. Hiša stoji na mestu, kjer je prva kamnita hiška stala že pred vsaj tristo leti. Po koncu druge svetovne vojne je pogorela in obnove sta se v začetku 50. let prejšnjega stoletja lotila lastnika, oče Franc Lozej s sinom Jožetom. Večjo hišo sta zgradila iz kamenja, glavnega gradnika na Krasu; vse kamenje je ročno obdelal oče Franc. Okoli leta 2000 jo je ogenj znova uničil, a so jo za silo obnovili. Potem je hiša menjavala lastnike, dokler je pred leti ni kupil angleški par Justin Young in Jade van Baaren. Objekt sta pred kratkim temeljito prenovila in zdaj je to njun slovenski dom.

Ob prenovi so hišo znotraj toplotno izolirali, saj niso želeli uničiti značilne kamnite fasade. Ob nakupu v hiši ni bilo ne vode ne elektrike, zato so morali napeljati vse instalacije ter predelati nekatere notranje zidove. Na srečo so lahko ohranili izvirno kamnito stopnišče, dodali so le novo ograjo.

Pristop novih lastnikov k prenovi je temeljil na spoštovanju tradicije, zato so ohranili kamnita tla, kjer je bilo mogoče. Niso želeli vnesti sodobnih tehnoloških dodatkov, ampak so, značilno za Angleže, iskali opremo, ki izvira iz preteklosti. Dodali so številne kose iz zapuščine obeh lastnikov, npr. likovna dela, umetniške predmete in kose pohištva. Jade van Baren je sicer specialistka za notranjo opremo, zato je veliko pozornosti posvetila izbiri nove keramike, luči, zaves in drugih predmetov.

Jedilnica s kuhinjo.

Kako velika je hiša, lahko razberemo iz podatka, da so v pritličju kar štiri spalnice in dve kopalnici. V zgornji etaži je velik dnevni prostor, povezan s kuhinjo in jedilnico, pa še ena kopalnica. V dnevnem prostoru ne moremo spregledati novega hrastovega parketa, položenega v posebnem vzorcu. Vgradili so tudi velik kamin, kot je običajno za angleške domove. Kuhinja je, v nasprotju z večino sodobnih kuhinj, izdelana po meri iz masivnega lesa, po načrtu lastnice.

Kuhinja je izdelana po meri iz masivnega lesa.

Udobje notranjosti se nadaljuje tudi na veliki terasi, urejeni na strehi nekdanje garaže. Takega razgleda, kot ga lahko uživajo na tej terasi, na Krasu ni lahko najti. Na njej se družijo ob večerih, ko se shladi; v vročih poletnih dneh pa se ohladijo v bazenu in senčni terasi na vrtu. Tudi vrt je lastnica uredila v domiseln preplet trate, gred s trajnicami in grmi.

Fotografije: Vida Dimovski