Izčiščeni minimalizem je tudi v slovenskem interjerju priljubljeni slog opremljanja, a le kako poskrbeti, da se bodo ljudje v takšnem prostoru počutili prijetno, domače? Pokukali smo v dom Danijele Jereb, ki si je s partnerjem ustvarila dom po svojem okusu, utrinke prijetnega gnezdeca pa deli na Instagram profilu nela.place.

»Imela sem popolnoma proste roke in v tem sem izredno uživala. Še danes uživam. Imam srečo, da se moja boljša polovica ne vmešava v to. On je po stroki gradbenik in je urejal vse, kar se tiče tehničnih stvari. Meni pa zaupa glede urejanja interjerja,« nam je v pogovoru navdušeno zaupala Danijela, ki ima z opremljanjem domovanj že nekaj izkušenj. Zato je bil njen partner lahko prepričan, da je v dobrih rokah.

Julija 2019 sta se odločila za nakup dvojčka v III. podaljšani fazi, prenova pa je bila končana v pičlih nekaj mesecih. Konec oktobra istega leta se je par že lahko vselil v novi dom. Okolica sicer še ni bila urejena, marsikaj je manjkalo tudi po hiši, a vsak, ki se je vselil v novi dom po prenovi, ve, da je nemogoče vse urediti čez noč. Ali v le nekaj mesecih. Kuhinja je bila funkcionalna, sobe za spanje in kopalnici opremljene. Urejanja okolice so se lotili spomladi, interjer pa pilili še nekaj mesecev.

Domovanje se razteza v dveh etažah, v skupni površini 127 m2. Ob vstopu v kuhinjo je na levi strani umeščena kurilnica s shrambo, ob njej pa manjša kopalnica s tušem. Pod stopnicami je urejena omara za čevlje. Na desni strani hodnika je prostor, ki ga družina uporablja za domačo pisarno in sušenje perila. S spreminjanjem življenjskega sloga pa bi se lahko preobrazila tudi v spalnico. Hodnik se odpira v velik dnevni prostor z jedilnico in kuhinjo, od tod pa naprej proti terasi. V zgornji etaži so tri sobe ‒ otroška spalnica, učno-dnevna soba in glavna spalnica ‒ ter velika kopalnica.

Danijela se je opremljanja lotila kar sama, navdih pa je črpala na Pinterestu, v različnih revijah za dom itd. Od tod tudi izbira materialov. Pri tem je imela v mislih predvsem funkcionalnost, estetiko in trajnost. »Želela sem, da so materiali prilagojeni namenu prostora in našim potrebam. Vsekakor je pomembno, da so preprosti za vzdrževanje. Prav tako sem želela, da bi oprema ostala čim dlje v skladu s trenutnimi modnimi smernicami,« nam zaupa.

Barvna paleta v prostoru je subtilna, platno predstavljajo bele stene, ki jih je elegantno kombinirati s pohištvom in okrasnimi predmeti. Danijela prizna, da je izbrala varno kombinacijo hrastovega lesa in sive barve, vse skupaj pa popestrila s črnimi dodatki: »Priznam, zelo rada imam svetle prostore in želim, da so slog in barve v vsej hiši enaki oziroma da se ponavljajo. To mi daje občutek usklajenosti in estetike.«

Osrednji del bivalnega prostora je velika, funkcionalno zasnovana kuhinja. Kot pove Danijela, jo je ugledala med obiskom ene izmed pohištvenih trgovin. Bila je ljubezen na prvi pogled. Kuhinja v sijaj beli barvi je preprosta za vzdrževanje in čiščenje, ročaji pa se raztezajo čez celotno širino, zato se ne pozna, tudi če z loncem ali pokrovko podrzaš ob rob. Polotok meri 2 m2, s čimer omogoča dodatno delavno in odlagalno površino v kuhinji.

»Pri snovanju interjerja mi je bilo izjemno pomembno, da je prostor prilagojen potrebam celotne družine in da odraža naš življenjski slog. Da ima vsak od nas prostor, kamor se lahko umakne oziroma v miru dela, ustvarja ter da imamo v osrednjem prostoru dovolj prostora za skupno druženje z družino in prijatelji,« o svoji viziji oblikovanja prostora pove Danijela, ki ob tem izpostavi tudi dovolj parkirnih mest na dvorišču pred hišo in zeleni vrt, kjer lahko ob prijetnih temperaturah prirejajo piknike.

Dom je tako pisan na kožo družinici, da je nemogoče izpostaviti en sam kotiček, ki bi bil Danijeli še posebej pri srcu. »Sem razmišljala, vendar ne morem izpostaviti enega kotička. Pa ne zato, da kateri ne bi bil lepši od drugega, temveč zato; da boste lažje razumeli; mogoče je taka hiša nekomu hišica, toda meni ta hiša predstavlja sanje, sanje, o katerih si pred leti nisem upala niti sanjati. Je najin uspeh, najin dosežek. Za te sanje sva delala in zaradi tega imava pogum sanjati naprej in verjeti, da je marsikaj možno doseči,« pojasni ponosna lastnica brezčasnega doma in zaključi: »Tako da lahko iskreno rečem, da sem ponosna na prav vsak košček tega našega doma.«